#deser #ciasto #czekolada #bezglutenowe #truskawki #mus #owoce #dessert #cake #chocolate #glutenfree #strawberry #mousse #fruits
Nie pamiętam już nawet ile razy to ciasto przygotowywałem ale jeszcze wiele razy do niego powrócę. Najlepszym dowodem na to jak dobre jest było upieczenie go w domu na święta Wielkanocne. Na dzień przed moim wyjazdem zostałem poproszony o upieczenie jeszcze jednego ponieważ tak zasmakowało! To miłe kiedy przychodzi zmierzyć się z dość „zamkniętym” gustem kulinarnym w postaci nowości a tu proszę taka miła niespodzianka. Jeżeli dysponujemy chwilą czasu i chcemy zaskoczyć innych to nie pozostaje nic innego jak przygotować tę wersję ciasta czekoladowego bez mąki. Nie jest trudne a z czasem kiedy pieczemy je częściej wydaje się wręcz szybkie w wykonaniu! Polecam każdemu do spróbowania choć raz- później już samo pójdzie w dobrym kierunku.
DLA 10 OSÓB 40 MINUT 35 MINUT ŚREDNIO TRUDNE
CIASTO CZEKOLADOWE
- 150g masła
- 175g cukru
- 150g ciemnej czekolady
- 1 łyżka kakao
- 5 jajek
MUS CZEKOLADOWY
- 100g masła
- 100g ciemnej czekolady
- 3 jajka
- 2 łyżeczki kakao
- 115g cukru
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 80ml gorącej wody
- czekoladę kruszymy do miski z masłem, stawiamy na garnku z gotującą wodą i rozpuszczamy całkowicie
- Z 5 białek ubijamy pianę. Dodajemy do piany cukier po łyżce stołowej dobrze mieszając
- żółtka miksujemy na puszystą masę, dodajemy ostudzoną roztopioną czekoladę oraz kakao
- Do żółtek dodajemy ubitą pianę z białek lekko przekłądając nie niszcząc konsystencji piany
- Wlewamy do formy o średnicy ok 22cm, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C pieczemy 25-30 min
- Po upieczeniu ciasta i wystudzeniu, przygotowujemy mus w sposób jak ciasto. Czekoladę roztopić, ubijamy pianę z kolejnych 3 białek, dodajemy po łyżce stołowej cukru do uzyskania gęstej piany. Żółtka ucieramy na puszystą masę, dodajemy kakao i roztopioną ostudzoną czekoladę. Dodajemy także ostudzoną żelatynę i chwilę miksujemy
- Mus wylewamy na wierzch ciasta (w powstałe wgłębienie) resztą rozpuszczonej czekolady zdobimy mus. Wstawiamy do lodówki na min. 4h
[CHOCOLATE CAKE WITHOUT FLOUR WITH CHOCOLATE MOUSSE AND FRUIT] [ENGLISH VERSION]
CHOCOLATE CAKE
- 150g butter
- 175g sugar
- 150g dark chocolate
- 1 tablespoon cocoa
- 5 eggs
CHOCOLATE MOUSSE
- 100g butter
- 100g dark chocolate
- 3 eggs
- 2 teaspoons cocoa
- 115g sugar
- 2 teaspoons gelatin dissolved in 80ml hot water
- crush chocolate to the bowl with butter, put on a pot of boiling water and dissolve completely
- whip foam from egg whites. Add to foam tablespoon sugar after mixing well
- egg yolks , mix and fluffy , add the cooled melted chocolate and cocoa
- To the yolks , add whipped egg whites lightly translating without destroying a foam
- Pour into a mold with a diameter of about 22cm , put in the oven preheated to 180 ° C bake for 25-30 minutes
- After baking cake and cooling, prepare chocolate mousse. Melt chocolate , whip the foam from egg whites, add the tablespoon of sugar into a thick foam. Grind the yolks and fluffy , add the cooled and melted chocolate and cacao. Also add the cooled gelatin, mix the moment
- mousse pour on top of the dough ( in the resulting recess ). Put in the fridge for min . 4h
CIASTO CZEKOLADOWE bez mąki z musem czekoladowym i owocami/ CHOCOLATE CAKE without flour with chocolate mousse and fruit PRZEPIS POCHODZI ZE STRONY KWESTIASMAKU.COM