CIASTO CZEKOLADOWE BEZ MĄKI Z MUSEM CZEKOLADOWYM I OWOCAMI/ chocolate cake without flour with chocolate mousse and fruit

#deser #ciasto #czekolada #bezglutenowe #truskawki #mus #owoce #dessert #cake #chocolate #glutenfree #strawberry #mousse #fruits

Nie pamiętam już nawet ile razy to ciasto przygotowywałem ale jeszcze wiele razy do niego powrócę. Najlepszym dowodem na to jak dobre jest było upieczenie go w domu na święta Wielkanocne. Na dzień przed moim wyjazdem zostałem poproszony o upieczenie jeszcze jednego ponieważ tak zasmakowało! To miłe kiedy przychodzi zmierzyć się z dość „zamkniętym” gustem kulinarnym w postaci nowości a tu proszę taka miła niespodzianka. Jeżeli dysponujemy chwilą czasu i chcemy zaskoczyć innych to nie pozostaje nic innego jak przygotować tę wersję ciasta czekoladowego bez mąki. Nie jest trudne a z czasem kiedy pieczemy je częściej wydaje się wręcz szybkie w wykonaniu! Polecam każdemu do spróbowania choć raz- później już samo pójdzie w dobrym kierunku.

PASEK    DLA 10 OSÓB                                  40 MINUT                                    35 MINUT                         ŚREDNIO TRUDNE

CIASTO CZEKOLADOWE

  • 150g masła
  • 175g cukru
  • 150g ciemnej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 5 jajek

MUS CZEKOLADOWY

  • 100g masła
  • 100g ciemnej czekolady
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 115g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 80ml gorącej wody
  1. czekoladę kruszymy do miski z masłem, stawiamy na garnku z gotującą wodą i rozpuszczamy całkowicie
  2. Z 5 białek ubijamy pianę. Dodajemy do piany cukier po łyżce stołowej dobrze mieszając
  3. żółtka miksujemy na puszystą masę, dodajemy ostudzoną roztopioną czekoladę oraz kakao
  4. Do żółtek dodajemy ubitą pianę z białek lekko przekłądając nie niszcząc konsystencji piany
  5. Wlewamy do formy o średnicy ok 22cm, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C pieczemy 25-30 min
  6. Po upieczeniu ciasta i wystudzeniu, przygotowujemy mus w sposób jak ciasto. Czekoladę roztopić, ubijamy pianę z kolejnych 3 białek, dodajemy po łyżce stołowej cukru do uzyskania gęstej piany. Żółtka ucieramy na puszystą masę, dodajemy kakao i roztopioną ostudzoną czekoladę. Dodajemy także ostudzoną żelatynę i chwilę miksujemy
  7. Mus wylewamy na wierzch ciasta (w powstałe wgłębienie) resztą rozpuszczonej czekolady zdobimy mus. Wstawiamy do lodówki na min. 4h
[CHOCOLATE CAKE WITHOUT FLOUR WITH CHOCOLATE MOUSSE AND FRUIT] [ENGLISH VERSION]

CHOCOLATE CAKE

  • 150g butter
  • 175g sugar
  • 150g dark chocolate
  • 1 tablespoon cocoa
  • 5 eggs

CHOCOLATE MOUSSE

  • 100g butter
  • 100g dark chocolate
  • 3 eggs
  • 2 teaspoons cocoa
  • 115g sugar
  • 2 teaspoons gelatin dissolved in 80ml hot water
  1. crush chocolate to the bowl with butter, put on a pot of boiling water and dissolve completely
  2. whip foam from egg whites. Add to foam tablespoon sugar after mixing well
  3. egg yolks , mix and fluffy , add the cooled melted chocolate and cocoa
  4. To the yolks , add whipped egg whites lightly translating without destroying a foam
  5. Pour into a mold with a diameter of about 22cm , put in the oven preheated to 180 ° C bake for 25-30 minutes
  6. After baking cake and cooling, prepare chocolate mousse. Melt chocolate , whip the foam from egg whites, add the tablespoon of sugar into a thick foam. Grind the yolks and fluffy , add the cooled and melted chocolate and cacao. Also add the cooled gelatin, mix the moment
  7. mousse pour on top of the dough ( in the resulting recess ). Put in the fridge for min . 4h

CIASTO CZEKOLADOWE bez mąki z musem czekoladowym i owocami/ CHOCOLATE CAKE without flour with chocolate mousse and fruit PRZEPIS POCHODZI ZE STRONY KWESTIASMAKU.COM

Print Friendly, PDF & Email