#deser #ciasto #czekolada #bezglutenowe #dessert #cake #chocolate #glutenfree
Po raz kolejny wracam do sprawdzonego klasyka gatunku na udany wyrazisty deser… Ciasto czekoladowe bez mąki jest rewelacyjne, treściwe, mocno czekoladowe a przede wszystkim uniwersalne. Traktując ciasto jako spód można zaserwować go bez dodatków, z owocami, z bezą, z musem czekoladowym a ja ostatnio przygotowałem z kremem mascarpone ze słonymi pistacjami. Połączenie słodyczy czekolady ze słoną pistacją jest naprawdę genialne. Dość ciężkie ciasto z lekką masą kremową daje naprawdę dużo przyjemności z każdym kęsem. Polecam każdemu będziecie wiedzieli o czym mowa! W przypadku ciasta czekoladowego bez mąki istotne jest aby przestało w lodówce kilka godzin aby czekoladowy spód stężał. Dodatkowo nadmienię, że wypiekam w formie okrągłej 21 cm co powoduje, ze ciasto rośnie dość wysokie po czym jak opadnie tworzy się idealne wgłębienie na każdy rodzaj wypełnienia.
DLA 8 OSÓB 20 MINUT 35 MINUT ŚREDNIO TRUDNE
- CIASTO CZEKOLADOWE
- 150g masła
- 175g cukru
- 150g ciemnej czekolady
- 1 łyżka kakao
- 5 jajek
- KREM MASCARPONE
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 2 duże garści pistacji obranych z łupinek
- czekoladę kruszymy do miski z masłem, stawiamy na garnku z gotującą wodą i rozpuszczamy całkowicie
- Z 5 białek ubijamy pianę. Dodajemy do piany cukier po łyżce stołowej dobrze mieszając
- żółtka miksujemy na puszystą masę, dodajemy ostudzoną roztopioną czekoladę oraz kakao
- Do żółtek dodajemy ubitą pianę z białek lekko przekłądając nie niszcząc konsystencji piany
- Wlewamy do formy o średnicy ok 22cm, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C pieczemy 25-30 min
- Po upieczeniu ciasta i wystudzeniu, wkładamy do lodówki do momentu całkowitego schłodzenia. Przygotowujemy krem mascarpone, wykładamy na wierzch i posypujemy obficie pistacjami.
[CHOCOLATE CAKE WITHOUT FLOUR WITH CREAM AND PISTACHIOS]
Spód na CIASTO CZEKOLADOWE bez mąki/ CHOCOLATE CAKE without flour PRZEPIS POCHODZI ZE STRONY KWESTIASMAKU.COM