#deser #ciasto #słodycze #drożdżowe #śliwki #figi #miód #kruszonka#kwaśne #słodkie #tradycyjne #kuch #zkruszonką #jagody #cukierpuder #dessert #cake #candy#cakeyeast #plums #figs #honey #crumble #sour #sweet #traditional #blueberries #powderedsugar
Dawno nie piekłem a już miałem taką ochotę na ciacho! Grzeszyłem bo kupowałem w piekarni gotowce ale dość! Miało być tradycyjnie- drożdżowe od razu skojarzyło mi się z niedzielnym popołudniem do tego śliwki. Dodałem figi i miód co by kwaśną śliwkę złamać. Na jednym drożdżowym się nie zakończyło, po śliwkach i figach przyszła pora na jagody! Obie wersje smakują rewelacyjnie, pełno owoców ciacho mięciutkie i ta kruszonka mmmm.
DLA 5 OSÓB 100 MINUT 50 MINUT ŚREDNIO TRUDNE
- ZACZYN:
- 35 g świeżych drożdży
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżki cukru
- CIASTO:
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 opakowania cukru z wanilią
- otarta skórka z połowy cytryny
- szczypta soli
- 62,5 g rozpuszczonego masła (1/4 kostki masła 250 g)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- śliwki węgierki, około 1 kilograma (opcjonalnie jagody ok 1,5 L)
- KRUSZONKA:
- 180 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- pół kostki roztopionego masła
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- ZACZYN:
- Do dużego naczynia wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, mąkę, cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 min w ciepłe miejsce
- KRUSZONKA:
- Przygotowujemy w czasie kiedy wyrobimy ciasto
- Mąkę przesiać, połączyć z sypkimi składnikami
- Zalać składniki gorącym masłem i połączyć mieszając łyżką. Na koniec lekko zagnieść rękoma
- CIASTO:
- Mąkę przesiać, połączyć z sypkimi składnikami, dodać mleko oraz wyrośnięte drożdże
- Dodać roztopione masło, jajko i żółtko, mieszamy ciasto do uzyskania zwartej konsystencji następnie „klepiemy” do uzyskania miękkiego i elastycznego ciasta.
- Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 h do podwojenia objętości
- Po wyrośnięciu przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (40x30cm)
- Śliwki przecinamy na pół, wyciągamy pestkę a następnie układamy zwarcie na cieście (przeciętą stroną do góry)
- Posypujemy wszystko kruszonką i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 min do wyrośnięcia.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok 50 min
- Po wystygnięciu układamy 4 pocięte figi i lekko skrapiamy płynnym miodem
[YEAST CAKE WITH PLUMS AND FIGS / BLUEBERRIESS] [ENGLISH VERSION]
- LEAVEN:
- 35 g of fresh yeast
- 5 cups of warm milk
- 5 cups flour
- 5 tablespoons sugar
- CAKE:
- 5 cups of warm milk
- 5 cups sugar
- 5 package of vanilla sugar
- grated peel of half a lemon
- pinch of salt
- 62,5g melted butter (1/4 stick of butter 250g)
- 1 egg
- 1 egg yolk
- 2 and 3/4 cup flour
- plums, about 1 kilogram (optional berries about 1.5 L)
- CRUMBLE:
- 180 g flour
- 100 g of sugar
- 16 g vanilla sugar
- half cubes melted butter
- 1/4 teaspoon cinnamon
- LEAVEN:
- For large bowl pour the warm milk, add yeast, flour, sugar, stir and leave to rise for about 15 minutes in a warm place
- CRUMBLE:
- Prepare at a time when we knead the dough
- Sift the flour, combine with the dry ingredients
- Add the hot butter and mix with a spoon. At the end of the lightly knead with your hands
- DOUGH:
- sift the flour, combine with the dry ingredients, add the milk and yeast grown
- Add the melted butter, egg and egg yolk, mix the dough until firm consistency then to get a soft and elastic dough.
- Cover and leave to rise for about 1 hour until double in volume
- After rising flip to baking mold with baking paper (40x30cm)
- Plum cut in half, pull out the stone and then put a short circuit on the dough (cut side up)
- Sprinkle with crumble and leave covered for another 30 minutes to rise.
- Bake in oven preheated to 180 ° C for about 50 minutes
- put four chopped figs and sprinkle lightly with liquid honey
CIASTO DROŻDŻOWE/ Yest cake PRZEPIS POCHODZI ZE STRONY MOJEWYPIEKI.COM