CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I FIGAMI/ JAGODAMI/ Yeast cake with plums and figs / blueberries

‪#‎deser‬ ‪#‎ciasto‬ ‪#‎słodycze‬ ‪#‎drożdżowe‬ ‪#‎śliwki‬ ‪#‎figi‬ ‪#‎miód‬ ‪#‎kruszonka‬‪#‎kwaśne‬ ‪#‎słodkie‬ ‪#‎tradycyjne‬ ‪#‎kuch‬ ‪#‎zkruszonką ‪#‎jagody‬ ‪#‎cukierpuder‬‪#‎dessert‬ ‪#‎cake‬ ‪#‎candy‬‪#‎cakeyeast‬ ‪#‎plums‬ ‪#‎figs‬ ‪#‎honey‬ ‪#‎crumble‬ ‪#‎sour‬ ‪#‎sweet‬ ‪#‎traditional‬ ‪#‎blueberries‬ ‪#‎powderedsugar‬

Dawno nie piekłem a już miałem taką ochotę na ciacho! Grzeszyłem bo kupowałem w piekarni gotowce ale dość! Miało być tradycyjnie- drożdżowe od razu skojarzyło mi się z niedzielnym popołudniem do tego śliwki. Dodałem figi i miód co by kwaśną śliwkę złamać. Na jednym drożdżowym się nie zakończyło, po śliwkach i figach przyszła pora na jagody! Obie wersje smakują rewelacyjnie, pełno owoców ciacho mięciutkie i ta kruszonka mmmm.

PASEK    DLA 5 OSÓB                                  100 MINUT                                     50 MINUT                    ŚREDNIO TRUDNE

  • ZACZYN:
  • 35 g świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżki cukru
  • CIASTO:
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 opakowania cukru z wanilią
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • 62,5 g rozpuszczonego masła (1/4 kostki masła 250 g)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • śliwki węgierki, około 1 kilograma (opcjonalnie jagody ok 1,5 L)
  • KRUSZONKA:
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • pół kostki roztopionego masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  1. ZACZYN:
  2. Do dużego naczynia wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, mąkę, cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 min w ciepłe miejsce
  1. KRUSZONKA:
  2. Przygotowujemy w czasie kiedy wyrobimy ciasto
  3. Mąkę przesiać, połączyć z sypkimi składnikami
  4. Zalać składniki gorącym masłem i połączyć mieszając łyżką. Na koniec lekko zagnieść rękoma
  1. CIASTO:
  2. Mąkę przesiać, połączyć z sypkimi składnikami, dodać mleko oraz wyrośnięte drożdże
  3. Dodać roztopione masło, jajko i żółtko, mieszamy ciasto do uzyskania zwartej konsystencji następnie „klepiemy” do uzyskania miękkiego i elastycznego ciasta.
  4. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 h do podwojenia objętości
  5. Po wyrośnięciu przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (40x30cm)
  6. Śliwki przecinamy na pół, wyciągamy pestkę a następnie układamy zwarcie na cieście (przeciętą stroną do góry)
  7. Posypujemy wszystko kruszonką i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 min do wyrośnięcia.
  8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok 50 min
  9. Po wystygnięciu układamy 4 pocięte figi i lekko skrapiamy płynnym miodem
[YEAST CAKE WITH PLUMS AND FIGS / BLUEBERRIESS] [ENGLISH VERSION]
  • LEAVEN:
  • 35 g of fresh yeast
  • 5 cups of warm milk
  • 5 cups flour
  • 5 tablespoons sugar
  • CAKE:
  • 5 cups of warm milk
  • 5 cups sugar
  • 5 package of vanilla sugar
  • grated peel of half a lemon
  • pinch of salt
  • 62,5g melted butter (1/4 stick of butter 250g)
  • 1 egg
  • 1 egg yolk
  • 2 and 3/4 cup flour
  • plums, about 1 kilogram (optional berries about 1.5 L)
  • CRUMBLE:
  • 180 g flour
  • 100 g of sugar
  • 16 g vanilla sugar
  • half cubes melted butter
  • 1/4 teaspoon cinnamon
  1. LEAVEN:
  2. For large bowl pour the warm milk, add yeast, flour, sugar, stir and leave to rise for about 15 minutes in a warm place
  1. CRUMBLE:
  2. Prepare at a time when we knead the dough
  3. Sift the flour, combine with the dry ingredients
  4. Add the hot butter and mix with a spoon. At the end of the lightly knead with your hands
  1. DOUGH:
  2. sift the flour, combine with the dry ingredients, add the milk and yeast grown
  3. Add the melted butter, egg and egg yolk, mix the dough until firm consistency then to get a soft and elastic dough.
  4. Cover and leave to rise for about 1 hour until double in volume
  5. After rising flip to baking mold with baking paper (40x30cm)
  6. Plum cut in half, pull out the stone and then put a short circuit on the dough (cut side up)
  7. Sprinkle with crumble and leave covered for another 30 minutes to rise.
  8. Bake in oven preheated to 180 ° C for about 50 minutes
  9. put four chopped figs and sprinkle lightly with liquid honey

CIASTO DROŻDŻOWE/ Yest cake PRZEPIS POCHODZI ZE STRONY MOJEWYPIEKI.COM

Print Friendly, PDF & Email