#deser #ciasto #słodycze #słodkie #cukierpuder #dessert #cake #candy #sweet #powderedsugar #eat #ciasto #dessert #cake #poland #polska #jedzenie #kuchnia #food #foodpics #foodporn #instafood #ilovefood #foodpic #nuts #halloween #happyhalloween #ciastomarchewkowe #carrots #carrotcake #pineapple #philadelphia #mojewypieki #oleofarm
To jest naprawdę najlepsze ciasto marchewkowe jakie kiedykolwiek jadłem! Przepis został odnaleziony na stronie mojewypieki.com pod nazwą „najlepsze” i zdecydowanie zasługuje na takie miano! Ciasto jest wilgotne od ananasa i marchewki, aromatyczne od przypraw a dodatek oleju z orzechów włoskich jak i samych orzechów dodaje całemu ciastu naprawdę godny najlepszego smak. Nie rośnie zbyt wysokie ale przy odrobinie sprytu jest do podziału i przełożenia super słodko- słonym kremem z serka Philadelphia. To po prostu musiało się udać! Do przygotowania możemy spróbować użyć różnych olejów smakowych o nucie orzechowej!
DLA 5 OSÓB 20 MINUT 50 MINUT ŁATWE
- CIASTO
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju z orzechów włoskich, laskowych lub arachidowy OLEOFARM
- 2 jajka, roztrzepane
- 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
- pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
- 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
- KREM
- 1,5 szklanki cukru pudru, lub nieco mniej wg uznania
- 90 g miękkiego masła
- 300 g słonego serka Philadelphia
- CIASTO:
- Wszystkie produkty sypkie połączyć w jednym naczyniu
- W drugiej misce wymieszać jajka z olejem, połączyć z sypkimi produktami i wymieszać łyżką
- Dodać marchewkę, posiekanego ananasa i orzechy włoskie
- Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (średnica 20cm)
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180° C przez ok 50 min.
- Po upieczeniu przygotowujemy krem, ciasto zostawiamy do ostygnięcia
- KREM:
- Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę
- Dodajemy serek Philadelphia po 100 g mieszając mikserem po każdym dodaniu serka
- Po ostygnięciu ciasta kroimy na pół, smarujemy połową przygotowanego kremu
- Pozostały krem układamy na wierzchu ciasta, dekorujemy cynamonem lub innymi dodatkami
[CARROT CAKE WITH PHILADELPHIA CHEESE CREAM] [ENGLISH VERSION]
- CAKE
- 2/3 cup flour
- 1/2 cup of sugar
- 1 teaspoon baking soda
- 3/4 teaspoon baking powder
- 1 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon ground cloves
- 1/4 teaspoon nutmeg
- 1/4 teaspoon allspice
- 1/4 teaspoon salt
- 1/3 cup walnut oil, hazelnut or peanut OLEOFARM
- 2 eggs
- 1 cup chopped walnuts
- 1/2 cup of chopped, drained pineapple (canned or fresh)
- 1 cup grated carrots over medium mesh
- CREAM
- 5 cups powdered sugar, or a little less
- 90 g of soft butter
- 300 g of Philadelphia cheese
- CAKE:
- Mix all loose products in a bowl
- In another bowl, mix eggs with oil, add to loose products and stir with a spoon
- Add the carrots, chopped pineapple and walnuts
- Put into mold lined with baking paper (diameter 20 cm)
- Bake in oven preheated to 180 ° C for about 50 min.
- After baking, prepare the cream, cake leave to cool
- CREAM:
- Mix butter with powdered sugar on a bright, fluffy cream
- Add 100 grams the cream cheese Philadelphia, and mix them all
- Cut the cake in half, and then put half of the prepared cream on them
- The rest of cream put on top of the cake, decorate with cinnamon or other spices
CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM Z SERKA PHILADELPHIA/ Carrot cake with Philadelphia cheese cream PRZEPIS POCHODZI ZE STRONY MOJEWYPIEKI.COM
PRZEPIS BIERZE UDZIAŁ W AKCJI KULINARNEJ:
Jesienna klasyka, której nie umiem się oprzeć 🙂
To prawda, to taki must have w każdej kuchni o tej porze roku 😀 Ostatnio dostałem informację, że krem jest jeszcze ciekawszy po dodaniu olejku pomarańczowego do niego! Pozdrawiam, Tomasz