#deser #tort #pavlova #beza #mascarpone #truskawki #borówka #jagoda #miód #pistacje #kwestiasmaku #mojewypieki #dessert #cake #meringue #strawberries #blueberries #blueberry #honey #pistachios #Australiancuisine #NewZealandcuisine #sweet #love#food #instafood
Od dawna próbowałem zmierzyć się z Pavlova. Genialny torcik, słodka lekko ciągnąca beza z kremowym mascarpone i kwaskowymi owocami z pistacjami i miodem. Znika w zastraszającym tempie. Pomyślałem z początku, że mało kto będzie w stanie zjeść więcej jak po kawałku ale to było mylne spostrzeżenie. Torcik znika błyskawicznie ale to dobrze ponieważ niezbyt dobrze przechowuje się go w lodówce z uwagi na wilgoć. Radzę spróbować i nie bać się pracy poświęconej do przygotowania Pavlova, ponieważ już po pierwszym kęsie rekompensuje cały trud włożony.
DLA 8 OSÓB 25 MINUT 130 MINUT ŚREDNIO TRUDNE
- 5 białek
- 270g cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 125g mascarpone
- 0,5 szklanki śmietanki 30%
- owoce do udekorowania
- garstka pistacji
- białka ubijamy z odrobiną soli do momentu, kiedy zaczną falować
- dodajemy łyżeczkę octu winnego i ubijamy na sztywną pianę
- ważne dodajemy po łyżce cukru i miksujemy ok. 7-10 sek. zanim dodamy kolejną. Szybko wsypany cukier może się nie rozpuścić lub upłynnić bezę! Całość wymaga odrobinę cierpliwości natomiast efekt w postaci poprawnie przygotowanej bezy da satysfakcję
- na koniec dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy jeszcze ok 2 min.
- na papierze do pieczenia odrysowujemy koło od tortownicy średnicy 21 cm, papier odwracamy a rogi leciutko smarujemy ubitą pianą i przyklejamy do blaszki (nie będzie się odklejała podczas formowania bezy)
- pianę wykładamy na środek koła, formujemy łopatką lekko od dołu ku górze
- wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C pieczemy 5 min i otwieramy piekarnik zmniejszając temperaturę na min. (piekarnik gazowy) . W piekarniku elektrycznym suszymy bezę w temp. 100 °C przez ok 2 h (zbyt wysoka temperatura spowoduje odbarwienie bezy)
- po wyjęciu schładzamy
- mascarpone miksujemy przez chwilę po czym wlewamy śmietankę i na najwyższych obrotach miksujemy do uzyskania kremu (ok 4 min). krem układamy na środku bezy robiąc małe wgłębienie.
- dekorujemy owocami
[PAVLOVA WITH FRUIT AND PISTACHIOS] [ENGLISH VERSION]
- 5 egg whites
- 270g sugar
- 1 teaspoon vinegar
- 1 teaspoon cornstarch
- 125g mascarpone
- 0,5 cups of cream 30 %
- fruit to decorate
- pistachios
- Whip egg whites with a pinch of salt until they begin to undulate
- add a teaspoon of vinegar and whip stiff
- important! add a spoonful of sugar, mix approx. 7-10 sec. before you add another. Quickly be scattered sugar may not dissolve or liquidate the meringue! Requires a bit of patience whole while the effect of properly prepared meringue give satisfaction
- at the end, add a teaspoon of cornstarch and stir about 2 minutes more.
- on baking paper we draw circle of 21cm diameter springform pan, and invert paper corners lightly smear whipped foam and glue it to the plate (will not peel off during the formation of meringue)
- foam teaches at the center of the circle, we form a spatula gently from bottom to top
- put in the oven preheated to 180 ° C and bake for 5 minutes to reduce the temperature of the oven open for min. (Gas oven). The electric oven temperature 100 ° C and dry it for about 2 hours (too high temperature causes discoloration of meringue)
- mix mascarpone for a moment and then add the cream and at high speed, mix until the cream (about 4 min). Put in the middle meringue You need doing a small depression.
- garnish with fruit
PAVLOVA Z OWOCAMI I PISTACJAMI / Pavlova with fruit and pistachios PRZEPIS POCHODZI ZE STRONY KWESTIASMAKU.COM
Jeden podstawowy błąd, to to ,że nie ma zdjęć jak formować beze ! 🙁 nie ma więc szans żeby coś takiego upiec nie widząc po kolei etapów jak formować. Opis nie jest precyzyjny niestety. A szkoda. .. 🙁
Kasia, w najbliższym czasie uzupełnię galerię o etapowanie formowanie bezy 🙂 Jak tylko się pojawi powiadomię, pozdrawiam, Tomasz
Witam, proszę napisać mi czy jeśli mam piekarnik elektryczny to robię to tak: rozgrzwam piekarnik na 180 stopni wkładam bezę i piekę ją tak 5 min a później zmniejszam tem. na 100 stopni otwieram i piekę tak przez 2 godz. Tak to ma wyglądać?. Czekam na odpowiedź bo bezę zawsze mam super do momentu kiedy nie włożę ją do piekarnika.
Witam, Opisany przeze mnie sposób dotyczy piekarnika gazowego starego typu. Po 5 minutach pieczenia w wysokiej temperaturze (beza spiecze się i utrzyma kształt) uchylam piekarnik (wkładam w róg łyżkę stołową- uwaga bo pod wpływem gorącego powietrza rozgrzeje się nieco) i kontroluję spadek temperatury do ok 100 stC. Im mniejsza temperatura tym dłuższy czas suszenia bezy a w efekcie będzie nadal biała. Nie otwieramy całkowicie piekarnika bo to zbyt wychłodzi go a beza dostaje „szoku termicznego”. Delikatnie i stopniowo 🙂 Piekarnik elektryczny ma tą zaletę, że możemy ustawić mu żądaną temperaturę- ja muszę ją obniżać przez uchylenie drzwiczek (przyspieszać) 🙂 Mam nadzieję, że rozwiałem wątpliwości a beza wyjdzie jak malowana 😀 🙂 Pozdrawiam, Tomasz
Dziękuję, też mam nadzieję.