PRZYPRAWA DO PIERNIKA/ gingerbread spice

#deser #ciasto #korzenne #cynamon #goździki #anyż #piernik #dojrzewający #dessert #spices #cake #anise #cinnamon#cloves #gingerbread #eattm #eat #piernik #ciasto #bozenarodzenie #swieta #korzenne #cake #christmas #gingerbread #food #instafood #instfood #foodie #foodporn #food #foodblogger #omniom #polska #poland #kuchnia #jedzenie #blog #blogkulinarny

Czy Wam też po głowie chodzą już przymiarki do piernika staropolskiego długodojrzewającego? Jak tak to warto zmierzyć się ze świeżą aromatyczną przyprawą, którą będzie można wykorzystać do jego przygotowania. Nie ukrywam, łatwo nie jest bo do przyrządzenia używałem moździerza ale WARTO! Zapach powalający ale smak również oddaje włożony trud w utarcie cynamonu czy goździków. Oczywiście możliwe jest wykorzystanie młynków elektrycznych ale jak się samemu utrze….. Przyprawa przygotowana wg własnej receptury pozwala na dopasowanie końcowego smaku wg własnego upodobania i mam tu na myśli przede wszystkim ostrość/ pierność wynikającą z dodatku pieprzu czy kardamonu. Ilość zaprezentowana w przepisie pozwoli na wykonanie podwójnej porcji piernika staropolskiego do którego przepis znajduje się na stronie (link na końcu wpisu). Proporcje wykorzystałem początkowo z przepisu na stronie mojewypieki.com po czym proponuję małą zmianę względem początkowego przepisu:

PASEK    NA 2 PORCJE                                   30 MINUT                                      0 MINUT                         ŁATWE

  • 75g kory cynamonu
  • 35g suszonego imbiru
  • 15g goździków (w przypadku korzystania z mielonych warto dodać więcej)
  • 20g ziaren kardamonu
  • 10g gałki muszkatołowej
  • 10g ziela angielskiego (jeżeli lubicie ten aromot można zwiększyć ilość)
  • 10g czarnego pieprzu (jest to już dosyć ostre/ pierne)
  • 5g gwiazdek anyżu (całe, ponownie jeżeli lubimy aromat anyżowy dodajmy więcej)
  1. Duże kawałki jak laska cynamonu rozbijamy na mniejsze i kolejno ucieramy w moździerzu, starte przyprawy odsypujemy do słoiczka i wybieramy kolejny składnik. Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce po czym możemy jeszcze w moździerzu utrzeć. Całość mieszamy dobrze aby składniki się połączyły.
  2. Powstałą przyprawę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Do ciasta wg zaleceń pierwotny przepis podawał 3-4 łyżeczki na 1kg mąki, zużyłem całą uzyskaną przyprawę na podwójną porcję piernika. Był bardzo aromatyczny oraz miał mocny piernikowy kolor.
[PRZYPRAWA DO PIERNIKA/ gingerbread spice]

PIERNIK STAROPOLSKI DŁUGO DOJRZEWAJĄCY/ „Staropolski” gingerbread maturing

PRZYPRAWA DO PIERNIKA/ gingerbread spice PRZEPIS POCHODZI ZE STRONY MOJEWYPIEKI.COM

Print Friendly, PDF & Email