#deser #tiramisu #śmietanka #mascarpone #kakao#biszkopty #kawa #amaretto #kahlua #likierkawowy#włoskakuchnia #dessert #cream #cocoa #biscuits#coffee #coffeeliqueur #Italiancuisine
Czy to w formie ciasta, czy deseru w pucharkach, jak już tiramisu jest na tapecie to tak samo szybko znika! Deser jest doskonały kiedy chcemy zaskoczyć niespodziewanych gości czymś zacnym. Tiramisu można podawać niemalże od razu po przygotowaniu (zanurzać nieco dłużej biszkopty aby mocniej nasiąkły) ale nie oszukujmy się… dwie do trzech godzin w lodówce zrobi z niego deser idealny. Polecam wersję z dodatkiem likieru Kahlúa.
DLA 4 OSÓB 20 MINUT 180 MINUT ŁATWE
- 150 ml zaparzonej mocnej kawy
- 60 ml (1/4 szklanki) likieru migdałowego Amaretto
- 4 łyżki likieru kawowego Kahlúa (jeśli mamy)
- 4 żółtka (w temp. pokojowej)
- 4 łyżki cukru
- 250 g mascarpone (zimne)
- 100 g podłużnych biszkoptów
- Żółtka ocieplić w temperaturze pokojowej. Zaparzyć mocną kawę. Kawę wlać do głębokiego talerza, wymieszać z likierami i dokładnie ostudzić
- Żółtka włożyć do miski (najlepiej metalowej), dodać cukier i ubijać mikserem na dużych obrotach miksera na puszystą, gęstą i jasną masę przez około 8 minut
- W drugiej misce (może być plastikowa) ubijać zimne mascarpone na sztywno przez około 1½ – 3 minuty na średnich obrotach miksera. Do mascarpone dodać ubite żółtka i krótko zmiksować na gładką masę (na koniec ma być gęsta i puszysta)
- Biszkopty maczać z dwóch stron w kawie, zanurzając je na około 2 sekundy. Układać na dnie pucharków (w razie potrzeby biszkopty można przełamać).
- Warstwę biszkoptów oprószyć kakao (przez sitko). Przykryć warstwą kremu znów posypać kakao.
- Wstawić do lodówki na około 3 godziny do schłodzenia lub na całą noc jeśli masa wyszła nam trochę rzadka.
[TIRAMISU IDEALNE/ perfect tiramisu]
TIRAMISU/ perfect tiramisu PRZEPIS POCHODZI ZE STRONY KWESTIASMAKU.COM
Pięknie wyszło na tym czarnym tle 🙂 Smacznego 🙂