PAPPARDELLE Z KURKAMI I SZPINAKIEM/pappardelle with chanterelle mushroom and spinach

#obiad #makaron #kurki #grzyby #szpinak #orzeszkipiniowe #śmietanka#pieprz #pappardelle #kuchniawłoska #dinner #pasta #chanterelles#mushrooms #spinach #pine #nuts #cream #pepper #Italiancuisine

Trochę wstyd przyznać, ponieważ przespałem pół sezonu kurkowego zanim przygotowałem potrawę  z nimi w roli głównej. Dziś to naprawiam, proponuję pewną klasykę jak kurki w sosie śmietanowym z pietruszką z makaronem, natomiast przeglądając przepisy na tą klasykę wzbogacone zostały o szpinak baby oraz orzeszki piniowe. Całość rewelacyjna! Pieprznik jadalny został solidnie doprawiony młotkowanym w moździerzu pieprzem czarnym oraz solą morską. Polecam, a ja już planuję wypad na grzybki bo kilka pomysłów zaczęło chodzić mi po głowie….

PASEK    DLA 4 OSÓB                                   10 MINUT                                      20 MINUT                         ŁATWE

  • 200-300g kurek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 natka pietruszki
  • 1 opakowanie szpinaku baby
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 opakowanie makaronu pappardelle
  • pieprz młotkowany w moździerzu (dajemy sporo, wzmocni smak grzybów)
  • sól morska
  • garść orzeszków piniowych
  • masło do smażenia
  • parmezan tarty
  1. Cebulę, czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle,
  2. Wrzucamy orzeszki piniowe, czekamy aż się lekko zarumienią. Gotujemy makaron w międzyczasie,
  3. Na patelnię wrzucamy kurki oczyszczone i osuszone, dusimy ok 5 min, doprawiamy pieprzem. Kiedy zaczną się smażyć i zarumieniać wrzucamy natkę pietruszki posiekaną oraz szpinak na 2 razy. Po zredukowaniu szpinaku dolewamy śmietankę oraz całość doprawiamy ponownie pieprzem i solą,
  4. Całość odstawiamy na 2-3 minuty (śmietanka zacznie gęstnieć) po czym wrzucamy do ugotowanego makaronu i łączymy ze sobą,
  5. Na talerzu posypujemy startym parmezanem.
[PAPPARDELLE Z KURKAMI I SZPINAKIEM/pappardelle with chanterelle mushroom and spinach]

Print Friendly, PDF & Email