BURACZKOWE PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ, PIECZARKAMI, OGÓRKIEM KISZONYM I MOZZARELLĄ/ Beetroot dumplings with buckwheat, mushrooms, pickled cucumber and mozzarella

#‎obiad‬ ‪#‎pierogi‬ ‪#‎buraczki‬ ‪#‎kasza‬ ‪#‎gryczana‬ ‪#‎ogórek‬ ‪#‎kiszony‬ ‪#‎pieczarki‬‪#‎cebula‬ ‪#‎mozzarella‬ ‪#‎tymianek‬ ‪#‎pietruszka‬ ‪#‎gałka‬ ‪#‎muszkatołowa‬‪#‎zdrowie‬ ‪#‎dinner‬ ‪#‎dumplings‬ ‪#‎beetroot‬ ‪#‎buckwheat‬ ‪#‎cucumber‬‪#‎mushrooms‬ ‪#‎onion‬ ‪#‎thyme‬ ‪#‎parsley‬ ‪#‎nutmeg‬ ‪#‎health‬

Od razu muszę przyznać, że pomysł na taki rodzaj pierogów zaczerpnąłem po zobaczeniu posta Dominiki Wójciak z Kulinarnych Bezdroży. Pierwsze co pomyślałem, to fakt że to musi być pyszne a chwilę później, że muszę zrobić je jak najprędzej. Nie znając szczegółów przepisu spróbowałem własnej wariacji. W ten sposób połączyłem lubiany przeze mnie mix, kaszę gryczaną z ogórkiem kiszonym oraz dodałem pieczarki i mozzarellę. Jest to wariacja kuchni zachodniosłowiańskiej gdzie kasza gryczana stanowiła w wielu regionach Polski podstawę do pierogów jak np. pomorskie, olszewickie czy nowodworskie. Ciasto zostało zabarwione zakwasem buraczanym. Całość naprawdę klasa! Czekam na propozycję Dominiki bo z pewnością będą równie pyszne!

PASEK    DLA 4 OSÓB                                  40 MINUT                                     20 MINUT                        ŚREDNIO TRUDNE

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącego zakwasu z buraków (nie wrzątek )
  • 1 łyżka masła
  • 1 torebka kaszy gryczanej
  • 1 opakowanie pieczarek
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 mozzarella
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek pietruszki
  • Szczypta soli/ pieprz świeżo mielony/ gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki listków tymianku
  1. Ciasto zagnieść z podanych składników
  2. Kaszę gryczaną ugotować al dente
  3. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w paski. Zeszklić na maśle
  4. Pieczarki pokroić w drobną kostkę podsmażyć na maśle, wymieszać z cebulą i ugotowaną kaszą. Całość smażyć chwilę na patelni.
  5. Ogórka kiszonego pokroić w kostkę, pietruszkę drobno posiekać i dodać do reszty farszu.
  6. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową. Dodałem także starte chilli
  7. Nadziane pierogi gotować chwilę w lekko osolonej wodzie. Można podawać gotowane jak i smażone na maśle
[BEETROOT DUMPLINGS WITH BUCKWHEAT, MUSHROOMS, PICKLED CUCUMBER AND MOZZARELLA] [ENGLISH VERSION]
  • 3 cups flour
  • 1 cup of hot sourdough beet (not boiling)
  • 1 tablespoon butter
  • 1 bag of buckwheat
  • 1 package of mushrooms
  • 4 pickled cucumbers
  • 1 mozzarella
  • 1 onion
  • 2 cloves garlic
  • 1 bunch of parsley
  • A pinch of salt / pepper freshly ground / nutmeg
  • 2 tablespoons thyme leaves
  1. Knead the dough of the following ingredients
  2. buckwheat cook al dente
  3. onions cut into cubes, garlic into strips. Fry in butter
  4. mushrooms, cut into small cubes, fry in butter, mix with onion and cooked buckwheat. The whole fry briefly in a pan.
  5. pickled cucumbers cut into cubes, parsley, finely chop and add to the rest of the stuffing.
  6. Season with salt, pepper, thyme and nutmeg. I’ve also added grated chilli
  7. dumplings cook briefly in lightly salted water. You can be served boiled or fried in butter

POMYSŁ NA PIEROGI Z BURACZKAMI ZACZERPNIĘTY Z POSTA DOMINIKI WÓJCIAK Z KUCHENNYCH BEZDROŻY.

PRZEPIS BIERZE UDZIAŁ W AKCJI KULINARNEJ:
Wegetariański obiad V Kuchnia krajów słowiańskich 2015 Kuchnia Krajów Słowiańskich 2015

Print Friendly, PDF & Email