#obiad #pierogi #buraczki #kasza #gryczana #ogórek #kiszony #pieczarki#cebula #mozzarella #tymianek #pietruszka #gałka #muszkatołowa#zdrowie #dinner #dumplings #beetroot #buckwheat #cucumber#mushrooms #onion #thyme #parsley #nutmeg #health
Od razu muszę przyznać, że pomysł na taki rodzaj pierogów zaczerpnąłem po zobaczeniu posta Dominiki Wójciak z Kulinarnych Bezdroży. Pierwsze co pomyślałem, to fakt że to musi być pyszne a chwilę później, że muszę zrobić je jak najprędzej. Nie znając szczegółów przepisu spróbowałem własnej wariacji. W ten sposób połączyłem lubiany przeze mnie mix, kaszę gryczaną z ogórkiem kiszonym oraz dodałem pieczarki i mozzarellę. Jest to wariacja kuchni zachodniosłowiańskiej gdzie kasza gryczana stanowiła w wielu regionach Polski podstawę do pierogów jak np. pomorskie, olszewickie czy nowodworskie. Ciasto zostało zabarwione zakwasem buraczanym. Całość naprawdę klasa! Czekam na propozycję Dominiki bo z pewnością będą równie pyszne!
DLA 4 OSÓB 40 MINUT 20 MINUT ŚREDNIO TRUDNE
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka gorącego zakwasu z buraków (nie wrzątek )
- 1 łyżka masła
- 1 torebka kaszy gryczanej
- 1 opakowanie pieczarek
- 4 ogórki kiszone
- 1 mozzarella
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek pietruszki
- Szczypta soli/ pieprz świeżo mielony/ gałka muszkatołowa
- 2 łyżki listków tymianku
- Ciasto zagnieść z podanych składników
- Kaszę gryczaną ugotować al dente
- Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w paski. Zeszklić na maśle
- Pieczarki pokroić w drobną kostkę podsmażyć na maśle, wymieszać z cebulą i ugotowaną kaszą. Całość smażyć chwilę na patelni.
- Ogórka kiszonego pokroić w kostkę, pietruszkę drobno posiekać i dodać do reszty farszu.
- Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową. Dodałem także starte chilli
- Nadziane pierogi gotować chwilę w lekko osolonej wodzie. Można podawać gotowane jak i smażone na maśle
[BEETROOT DUMPLINGS WITH BUCKWHEAT, MUSHROOMS, PICKLED CUCUMBER AND MOZZARELLA] [ENGLISH VERSION]
- 3 cups flour
- 1 cup of hot sourdough beet (not boiling)
- 1 tablespoon butter
- 1 bag of buckwheat
- 1 package of mushrooms
- 4 pickled cucumbers
- 1 mozzarella
- 1 onion
- 2 cloves garlic
- 1 bunch of parsley
- A pinch of salt / pepper freshly ground / nutmeg
- 2 tablespoons thyme leaves
- Knead the dough of the following ingredients
- buckwheat cook al dente
- onions cut into cubes, garlic into strips. Fry in butter
- mushrooms, cut into small cubes, fry in butter, mix with onion and cooked buckwheat. The whole fry briefly in a pan.
- pickled cucumbers cut into cubes, parsley, finely chop and add to the rest of the stuffing.
- Season with salt, pepper, thyme and nutmeg. I’ve also added grated chilli
- dumplings cook briefly in lightly salted water. You can be served boiled or fried in butter
POMYSŁ NA PIEROGI Z BURACZKAMI ZACZERPNIĘTY Z POSTA DOMINIKI WÓJCIAK Z KUCHENNYCH BEZDROŻY.
Ciekawy przepis z pięknym zdjęciem. Dziękuję za udział w akcji „Kuchnia Krajów Słowiańskich 2015”. Pozdrawiam 🙂
Dziękuję bardzo za komentarz, pochwałę. Cieszy mnie to, że się spodobało. Teraz zachęcam wypróbować samemu bo naprawdę warto! 🙂
Świetny przepis, pierogi wyglądają wyjątkowo apetycznie! Wielki plus za fenomenalne zdjęcia 🙂 Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mógł wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! 🙂