CHILI CON CARNE z czerwonym ryżem/ with red rice

‪#‎obiad‬ ‪#‎wołowina‬ ‪#‎czerwonyryż‬ ‪#‎cebula‬ ‪#‎pomidory‬ ‪#‎ciro‬ ‪#‎chilli‬ ‪#‎czerwonafasola‬ ‪#‎papryka‬ ‪#‎oregano‬ ‪#‎kminrzymski‬ ‪#‎dinner‬ ‪#‎beef‬ ‪#‎onion‬ ‪#‎tomato‬ ‪#‎paprika‬ ‪#‎redbeans‬ ‪#‎cumin‬ ‪#‎chiliconcarne‬ ‪#‎Mexicancuisine ‬‪#‎redrice‬

Wołowina, wołowina i raz jeszcze wołowina! Od tej pory to ona będzie numerem 1 w domyśle „co za kawał mięsa dziś przyrządzić?”. Natomiast wracając to tej wariacji, samo połączenie wołowiny  z ostrym smakiem chilli to po prostu musiało się udać! Danie może wydawać się pracochłonne ale w rzeczywistości wymaga od Nas jedynie dorzucania poszczególnych składników i przemieszania w międzyczasie tak zwanym. Moja wersja została podana z czerwonym ryżem, który podczas gotowania roznosi orzechowy zapach po całej kuchni. Zdecydowanie jest to propozycja dla wielbicieli wołowiny- to Wasze must have!

PASEK    DLA 4 OSÓB                                  15 MINUT                                     60 MINUT                                ŁATWE

  • 0,5 kg mięsa wołowego (użyłem udźca)
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 3 papryczki chilli (2 zielone 1 czerwona)
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 3 cebulki dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka fasoli czerwonej mała (100g)
  • 1 szklanka czerwonego ryżu
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka kuminu (kmin rzymski mielony)
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz cayenne / sól / oregano świeże
  1. mięso mielimy na drobnych oczkach maszynki
  2. cebulę kroimy w ćwiartki, podsmażamy na oliwie, dodajemy czosnek i przyprawy: oregano, kumin, pieprz cayenne chwilę dusimy
  3. wrzucamy mięso i wysmażamy dokładnie mieszając co jakiś czas. Dodajemy sos sojowy i cukier
  4. do podsmażonego mięsa wrzucamy puszkę pomidorów rozdrobnionych łyżką drewnianą na patelni. doprawiamy do smaku sól, pieprz, cukier. Całość dusimy ok 20 min na małym gazie
  5. dodajemy pokrojone w plasterki papryczki chilli (bez nasion lub z jak kto woli) oraz pokrojoną w paski paprykę czerwoną. Dusimy 10 min
  6. gotujemy ryż, do chili con carne wrzucamy fasolkę, świeże oregano i podajemy.
[CHILI CON CARNE WITH RED RICE] [ENGLISH VERSION]
  • 1 cup flour + 1.5 tablespoons per leaven
  • 5 kg of beef (I used the round )
  • 5 red paprika
  • 3 chillies ( 2 green 1 red )
  • 1 can of tomatoes pelati
  • 3 spring onions
  • 2 cloves of garlic
  • 1 small can of red beans ( 100g )
  • 1 cup red rice
  • 1 tablespoon oregano
  • 1 tablespoon cumin
  • 1 tablespoon dark soy sauce
  • 1 teaspoon sugar
  • cayenne pepper / salt / fresh oregano
  1. meat grind to a fine mesh devices
  2. onions, cut into quarters , fry in olive oil , add the garlic and spices: oregano, cumin , cayenne pepper stew moment
  3. Throw the meat and cook thoroughly stirring occasionally. Add the soy sauce and sugar
  4. and fried meat to throw a can of tomatoes, crushed in a pan with a wooden spoon . Season to taste salt, pepper, sugar. Active cook about 20 minutes on low throttle
  5. add the sliced ​​chilies ( without seeds) and chopped red pepper strips . Cook 10 min
  6. Cook rice, throw beans to chili con carne, fresh oregano and serv

 

Print Friendly, PDF & Email