#obiad #wołowina #czerwonyryż #cebula #pomidory #ciro #chilli #czerwonafasola #papryka #oregano #kminrzymski #dinner #beef #onion #tomato #paprika #redbeans #cumin #chiliconcarne #Mexicancuisine #redrice
Wołowina, wołowina i raz jeszcze wołowina! Od tej pory to ona będzie numerem 1 w domyśle „co za kawał mięsa dziś przyrządzić?”. Natomiast wracając to tej wariacji, samo połączenie wołowiny z ostrym smakiem chilli to po prostu musiało się udać! Danie może wydawać się pracochłonne ale w rzeczywistości wymaga od Nas jedynie dorzucania poszczególnych składników i przemieszania w międzyczasie tak zwanym. Moja wersja została podana z czerwonym ryżem, który podczas gotowania roznosi orzechowy zapach po całej kuchni. Zdecydowanie jest to propozycja dla wielbicieli wołowiny- to Wasze must have!
DLA 4 OSÓB 15 MINUT 60 MINUT ŁATWE
- 0,5 kg mięsa wołowego (użyłem udźca)
- 0,5 papryki czerwonej
- 3 papryczki chilli (2 zielone 1 czerwona)
- 1 puszka pomidorów pelati
- 3 cebulki dymki
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka fasoli czerwonej mała (100g)
- 1 szklanka czerwonego ryżu
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka kuminu (kmin rzymski mielony)
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz cayenne / sól / oregano świeże
- mięso mielimy na drobnych oczkach maszynki
- cebulę kroimy w ćwiartki, podsmażamy na oliwie, dodajemy czosnek i przyprawy: oregano, kumin, pieprz cayenne chwilę dusimy
- wrzucamy mięso i wysmażamy dokładnie mieszając co jakiś czas. Dodajemy sos sojowy i cukier
- do podsmażonego mięsa wrzucamy puszkę pomidorów rozdrobnionych łyżką drewnianą na patelni. doprawiamy do smaku sól, pieprz, cukier. Całość dusimy ok 20 min na małym gazie
- dodajemy pokrojone w plasterki papryczki chilli (bez nasion lub z jak kto woli) oraz pokrojoną w paski paprykę czerwoną. Dusimy 10 min
- gotujemy ryż, do chili con carne wrzucamy fasolkę, świeże oregano i podajemy.
[CHILI CON CARNE WITH RED RICE] [ENGLISH VERSION]
- 1 cup flour + 1.5 tablespoons per leaven
- 5 kg of beef (I used the round )
- 5 red paprika
- 3 chillies ( 2 green 1 red )
- 1 can of tomatoes pelati
- 3 spring onions
- 2 cloves of garlic
- 1 small can of red beans ( 100g )
- 1 cup red rice
- 1 tablespoon oregano
- 1 tablespoon cumin
- 1 tablespoon dark soy sauce
- 1 teaspoon sugar
- cayenne pepper / salt / fresh oregano
- meat grind to a fine mesh devices
- onions, cut into quarters , fry in olive oil , add the garlic and spices: oregano, cumin , cayenne pepper stew moment
- Throw the meat and cook thoroughly stirring occasionally. Add the soy sauce and sugar
- and fried meat to throw a can of tomatoes, crushed in a pan with a wooden spoon . Season to taste salt, pepper, sugar. Active cook about 20 minutes on low throttle
- add the sliced chilies ( without seeds) and chopped red pepper strips . Cook 10 min
- Cook rice, throw beans to chili con carne, fresh oregano and serv