FISH AND CHIPS POLĘDWICA Z DORSZA W PANIERCE PIWNEJ/ fillet of cod in beer batter

#obiad #fishandchips #ryba #polędwicazdorsza #dorsz #mąka #ryżowa#piwo #ziemniaki #groszek #kuchniabrytyjska #dinner #fish #filletofcod#rice #flour #beer #potatoes #peas #Britishcuisine

Klasyka gatunku- pyszna polędwica z dorsza w piwnej panierce oraz chrupiące ziemniaki spowodowały, że odleciałem podczas konsumpcji 😀 Żeby prawdy było jak najwięcej, podane zostały na gazecie, przyprawione jedynie solą i spryskane odrobiną octu winnego na koniec. Zjedzone rękoma czy jak to zwykłem mawiać „palcyma” bo tak nakazuje obyczaj. Wszystko się zgadzało no chyba wszystko- bo prawdziwego fish and chips nie było mi dane jeszcze spróbować! „jeszcze” 😀

PASEK    DLA 2 OSÓB                                  10 MINUT                                     40 MINUT                          ŁATWE

  • 2 płaty polędwicy z dorsza
  • 4 duże ziemniaki
  • Sól/ ocet winny
  • PANIERKA
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki piwa jasnego
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  1. Produkty na panierkę wymieszać w misce, odpowiednia konsystencja gęstej śmietany.
  2. Panierkę zakryć folią i wstawić do lodówki na min. 1h
  3. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i delikatnie pokroić na tzw. łódki
  4. Na rozgrzanym do 110° C oleju smażyć porcjami, delikatnie wrzucając i mieszając ziemniaki przez ok 10 min.
  5. Wyjąć porcje na ręcznik papierowy i ostudzić.
  6. Rybę osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (4-5 kawałków z płata). Na rozgrzanym do 180° C oleju zanurzać obtoczone w marynacie kawałki ryby. Należy początkowo chwilę przytrzymać aby nie opadły na dno przyklejając się (nakłuć na patyczek lub widelec). Smażyć do uzyskania złotego koloru.
  7. Na koniec wrzucić na rozgrzany olej partiami przygotowane ziemniaki. Zarumienią się bardzo szybko, natomiast drugie smażenie spowoduje, że będą chrupiące.
  8. Podawać na ciepło, posolić i spryskać octem winnym
[FILLET OF COD IN BEER BATTER] [ENGLISH VERSION]
  • 2 slices of fillet of cod
  • 4 large potatoes
  • salt / vinegar
  • BEER BATTER
  • 0,5 cups flour
  • 0,5 cups of rice flour
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 3/4 glass of beer
  • 1 egg
  • 0,5 teaspoon salt
  • All products for beer batter mix in the bowl, preferred consistency of thick cream.
  • Batter cover with foil and refrigerate for min. 1h
  • Boil the potatoes in their skins, cool and gently cut into quarters
  • In a preheated 110 ° C oil fry portions of potatoes for about 10 minutes.
  • Remove on a paper towel and cool down.
  • The fish dry and cut into smaller pieces (4-5 pieces of the lobe). On a preheated 180 ° C oil fry marinade pieces of fish. You should initially hold a moment to not fallen to the bottom sticking up. Fry until golden brown.
  • At the end of the throw hot oil in batches prepared potatoes. They are golden brown very quickly, while the second frying will make them crispy.
  • Serve warm, sprinkle salt and vinegar

fish-and-chips-2_72 fish-and-chips-3_72

Print Friendly, PDF & Email