#obiad #fishandchips #ryba #polędwicazdorsza #dorsz #mąka #ryżowa#piwo #ziemniaki #groszek #kuchniabrytyjska #dinner #fish #filletofcod#rice #flour #beer #potatoes #peas #Britishcuisine
Klasyka gatunku- pyszna polędwica z dorsza w piwnej panierce oraz chrupiące ziemniaki spowodowały, że odleciałem podczas konsumpcji 😀 Żeby prawdy było jak najwięcej, podane zostały na gazecie, przyprawione jedynie solą i spryskane odrobiną octu winnego na koniec. Zjedzone rękoma czy jak to zwykłem mawiać „palcyma” bo tak nakazuje obyczaj. Wszystko się zgadzało no chyba wszystko- bo prawdziwego fish and chips nie było mi dane jeszcze spróbować! „jeszcze” 😀
DLA 2 OSÓB 10 MINUT 40 MINUT ŁATWE
- 2 płaty polędwicy z dorsza
- 4 duże ziemniaki
- Sól/ ocet winny
- PANIERKA
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki piwa jasnego
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- Produkty na panierkę wymieszać w misce, odpowiednia konsystencja gęstej śmietany.
- Panierkę zakryć folią i wstawić do lodówki na min. 1h
- Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i delikatnie pokroić na tzw. łódki
- Na rozgrzanym do 110° C oleju smażyć porcjami, delikatnie wrzucając i mieszając ziemniaki przez ok 10 min.
- Wyjąć porcje na ręcznik papierowy i ostudzić.
- Rybę osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (4-5 kawałków z płata). Na rozgrzanym do 180° C oleju zanurzać obtoczone w marynacie kawałki ryby. Należy początkowo chwilę przytrzymać aby nie opadły na dno przyklejając się (nakłuć na patyczek lub widelec). Smażyć do uzyskania złotego koloru.
- Na koniec wrzucić na rozgrzany olej partiami przygotowane ziemniaki. Zarumienią się bardzo szybko, natomiast drugie smażenie spowoduje, że będą chrupiące.
- Podawać na ciepło, posolić i spryskać octem winnym
[FILLET OF COD IN BEER BATTER] [ENGLISH VERSION]
- 2 slices of fillet of cod
- 4 large potatoes
- salt / vinegar
- BEER BATTER
- 0,5 cups flour
- 0,5 cups of rice flour
- 1 teaspoon of baking powder
- 3/4 glass of beer
- 1 egg
- 0,5 teaspoon salt
- All products for beer batter mix in the bowl, preferred consistency of thick cream.
- Batter cover with foil and refrigerate for min. 1h
- Boil the potatoes in their skins, cool and gently cut into quarters
- In a preheated 110 ° C oil fry portions of potatoes for about 10 minutes.
- Remove on a paper towel and cool down.
- The fish dry and cut into smaller pieces (4-5 pieces of the lobe). On a preheated 180 ° C oil fry marinade pieces of fish. You should initially hold a moment to not fallen to the bottom sticking up. Fry until golden brown.
- At the end of the throw hot oil in batches prepared potatoes. They are golden brown very quickly, while the second frying will make them crispy.
- Serve warm, sprinkle salt and vinegar