GOŁĄBKI ZIEMNIACZANE W SOSIE KREMOWYM Z GORGONZOLI/ potato stuffed cabbage rolls with creamy gorgonzola sauce

#obiad #gołąbki #ziemniaki #twaróg #koperek #gorgonzola#kapustawłoska #dinner #stuffedcabbage #potatoes #cottagecheese#fennel #kalecabbage #cabbage #cheese

Bardzo lubię wersję klasycznych gołąbków z mięsem mielonym w sosie pomidorowym- w wersji tradycyjnej z białej kapusty. Uwielbiam pierogi ruskie, a kiedy dowiedziałem się, że możliwe jest połączenie obu dań musiałem koniecznie wypróbować przepis. Nie zawiodłem się a podwójnie zaskoczyłem jak pyszna jest wersja nadzienia ziemniaczanego w nieco innej wersji gołąbków w kapuście włoskiej. Niby kiedyś danie podawano na stołach biedniejszej ludności- jak dla mnie to niezły rarytas!

PASEK    DLA 4 OSÓB                                  40 MINUT                                     60 MINUT                          ŁATWE

  • 1 kapusta włoska
  • 1 kg ziemniaków starych
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 spore cebule
  • 200 g boczku
  • 1 garść koperku
  • Sól, pieprz świeżo zmielony
  • SOS KREMOWY GORGONZOLA
  • 100g sera Gorgonzola
  • 200 ml śmietanki 30%
  • Sól, pieprz świeżo zmielony
  1. Kapustę zanurzyć w osolonym i posłodzonym łyżką cukru wrzątku, odrywać kolejno liście. Można lekko podgotować aby zmiękły. Wyciąć na płasko zgrubienie przy każdym liściu aby łatwiej składało się gołąbki.
  2. Ziemniaki ugotować, pilnować aby się nie rozgotowały. Potrzebować będziemy odmiany sypkiej. Ważne, aby użyć do przepisu ziemniaków starych, gdyż młode bądź wczesne mają zbyt dużo wody w sobie.
  3. Cebulkę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, obficie posypać pieprzem i solą.
  4. Boczek pokroić w kostkę i również smażyć na złoty kolor.
  5. Wymieszać ugotowane lekko ostygnięte ziemniaki z cebulą i boczkiem, dodać sporą ilość koperku oraz twaróg. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Gołąbki zawijać jak tradycyjne. Sporą łyżkę farszu nakładamy na brzeg liścia od strony głąby, po czym zakładamy boki do środka i całość rolujemy ugniatając, kształtując naszego gołąbka.
  7. Ser gorgonzola wymieszać ze śmietanką, podgrzać na ogniu do połączenia się składników, przyprawić pieprzem.
  8. Ułożone w naczyniu żaroodpornym gołąbki zalać przygotowanym sosem.
  9. Przykryte liściem gołąbki piec w rozgrzanym do 180° C piekarniku przez 30-40 min w zależności od długości gotowanej uprzednio kapusty.
[GOŁĄBKI ZIEMNIACZANE W SOSIE KREMOWYM Z GORGONZOLI/ potato stuffed cabbage rolls with creamy gorgonzola sauce]

Print Friendly, PDF & Email