#schweinshaxe #golonka #bavarian #pork#knuckle #roast #roasted #beer #poland#germany #food #foodpics #instafood#ilovefood #foodpic #foodporn #meat#porkknuckle #foodgasm
Pierwszy ale z pewnością nie ostatni raz przygotowałem golonkę! Uwielbiam. Jeżeli ktoś próbował to rozumie o czym piszę. Zatem Ci którzy jeszcze nie próbowali to zachęcam bo naprawdę warto. W smaku doprawiona, warzywna ale przede wszystkim piwna! Użyłem piwa ciemnego co nadało charakterystycznego smaku słodu. Całość bardzo dobrze komponuje się z kapustą kiszoną i grzybami leśnymi. Często także podawana z pieczonymi ziemniakami i oczywiście zimne piwo!
DLA 3 OSÓB 15 MINUT 180 MINUT ŁATWE
- 5-6 sztuk golonek przednich
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- Sól/ pieprz
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 0,5 selera
- 2 cebule
- MARYNATA
- Butelka piwa ciemnego/ jasnego (ciemne nadaje charakterystyczny smak)
- 1 Łyżka miodu
- 1 Łyżka papryki czerwonej
- 1 Łyżka kminku (cały)
- 1 łyżka majeranku
- 3 ząbki czosnku
- Golonkę opłukać, zalać wodą zanurzając całą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, posolić i popieprzyć. Gotować 3h
- Dodać warzywa i gotować kolejne 30 minut
- Marynatę przygotować z połączenia wszystkich składników. Wyjąć golonkę z wody, lekko ponacinać skórę i przełożyć do marynaty.
- Całość pozostawiamy na min. 1h po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego. Golonkę posypujemy pokrojoną w półplasterki cebulą. Zalewamy marynatą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200° C pieczemy przez ok 50 min polewając przynajmniej 2 razy marynatą.
[BAVARIAN- STYLE PORK KNUCKLE/ SCHWEINSHAXE] [ENGLISH VERSION]
- 5-6 pieces knuckles front
- 3 bay leaves
- 4 grains allspice
- Salt pepper
- 2 carrots
- 1 parsley
- 5 celery
- 2 onions
- MARINADE
- Bottle of beer dark / light (dark gives a distinctive taste)
- 1 Tablespoon of honey
- 1 Tablespoon red pepper
- 1 Tablespoon cumin (whole)
- 1 tablespoon marjoram
- 3 cloves of garlic
- CAKE:
- Mix all loose products in a bowl
- In another bowl, mix eggs with oil, add to loose products and stir with a spoon
- Add the carrots, chopped pineapple and walnuts
- Put into mold lined with baking paper (diameter 20 cm)
- Bake in oven preheated to 180 ° C for about 50 min.
- After baking, prepare the cream, cake leave to cool
- CREAM:
- Mix butter with powdered sugar on a bright, fluffy cream
- Add 100 grams the cream cheese Philadelphia, and mix them all
- Cut the cake in half, and then put half of the prepared cream on them
- The rest of cream put on top of the cake, decorate with cinnamon or other spices
Z ciemnym piwem musi smakować obłednie. Prezentuje się wspaniale! Dziękuję za dodanie przepisu do akcji:)
Jest charakterystyczna! 🙂 Smakuje naprawdę przyzwoicie 😀 🙂