GOLONKA PO BAWARSKU/ Bavarian- style pork knuckle/ Schweinshaxe

#schweinshaxe #golonka #bavarian #pork#knuckle #roast #roasted #beer #poland#germany #food #foodpics #instafood#ilovefood #foodpic #foodporn #meat#porkknuckle #foodgasm

Pierwszy ale z pewnością nie ostatni raz przygotowałem golonkę! Uwielbiam. Jeżeli ktoś próbował to rozumie o czym piszę. Zatem Ci którzy jeszcze nie próbowali to zachęcam bo naprawdę warto. W smaku doprawiona, warzywna ale przede wszystkim piwna! Użyłem piwa ciemnego co nadało charakterystycznego smaku słodu. Całość bardzo dobrze komponuje się z kapustą kiszoną i grzybami leśnymi. Często także podawana z pieczonymi ziemniakami i oczywiście zimne piwo!

PASEK    DLA 3 OSÓB                                 15 MINUT                                     180 MINUT                          ŁATWE

  • 5-6 sztuk golonek przednich
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • Sól/ pieprz
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 selera
  • 2 cebule
  • MARYNATA
  • Butelka piwa ciemnego/ jasnego (ciemne nadaje charakterystyczny smak)
  • 1 Łyżka miodu
  • 1 Łyżka papryki czerwonej
  • 1 Łyżka kminku (cały)
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  1. Golonkę opłukać, zalać wodą zanurzając całą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, posolić i popieprzyć. Gotować 3h
  2. Dodać warzywa i gotować kolejne 30 minut
  3. Marynatę przygotować z połączenia wszystkich składników. Wyjąć golonkę z wody, lekko ponacinać skórę i przełożyć do marynaty.
  4. Całość pozostawiamy na min. 1h po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego. Golonkę posypujemy pokrojoną w półplasterki cebulą. Zalewamy marynatą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200° C pieczemy przez ok 50 min polewając przynajmniej 2 razy marynatą.
[BAVARIAN- STYLE PORK KNUCKLE/ SCHWEINSHAXE] [ENGLISH VERSION]
  • 5-6 pieces knuckles front
  • 3 bay leaves
  • 4 grains allspice
  • Salt pepper
  • 2 carrots
  • 1 parsley
  • 5 celery
  • 2 onions
  • MARINADE
  • Bottle of beer dark / light (dark gives a distinctive taste)
  • 1 Tablespoon of honey
  • 1 Tablespoon red pepper
  • 1 Tablespoon cumin (whole)
  • 1 tablespoon marjoram
  • 3 cloves of garlic
  1. CAKE:
  2. Mix all loose products in a bowl
  3. In another bowl, mix eggs with oil, add to loose products and stir with a spoon
  4. Add the carrots, chopped pineapple and walnuts
  5. Put into mold lined with baking paper (diameter 20 cm)
  6. Bake in oven preheated to 180 ° C for about 50 min.
  7. After baking, prepare the cream, cake leave to cool
  1. CREAM:
  2. Mix butter with powdered sugar on a bright, fluffy cream
  3. Add 100 grams the cream cheese Philadelphia, and mix them all
  4. Cut the cake in half, and then put half of the prepared cream on them
  5. The rest of cream put on top of the cake, decorate with cinnamon or other spices

PRZEPIS BIERZE UDZIAŁ W AKCJI KULINARNEJ:

Kuchnia niemiecka 2016

Print Friendly, PDF & Email