MULE PO BELGIJSKU/ Belgian Mussels

#obiad #kolacja #owocemorza #mule #selernaciowy #por #czosnek #cebula#wytrawnebiałewino #śmietanka #tymianek #koperek #kuchniabelgijska #zdrowe#jedzenie #zdrowie #dinner #seafood #mussels #celery #leek #garlic #onion#drywhitewine #cream #thyme #dill #Belgiancuisine #healthyfood #health

Zawsze zastanawiało mnie w jaki sposób przekonać się do nietypowych potraw w których występują owoce morza. Naprawdę nie wiem kiedy to nastąpiło ale teraz są jednym z fajniejszych dodatków np. do paelli w stylu hiszpańskim. Krewetki, ośmiorniczki, kalmary to wszystko już było czas na mule. Naprawdę polecam spróbować, ponieważ są pewnym zaskoczeniem- smakują naprawdę dobrze w zestawieniu z winem, selerem, porem i śmietanką. Mule czyścimy nożykiem jeżeli jest taka potrzeba z narośli i białych nalotów oraz odcinamy bisiory- wiązkę jedwabistych nici. Połamane mule oraz otwarte, które po ostukaniu nie zamykają się- wyrzucamy. Podobnie po ugotowaniu zamknięte mule nadają się do wyrzucenia. Kolor omułka wskazuje na płeć osobnika pomarańczowe to żeński odpowiednik, bledsze męski. Przechowywanie muli jest stosunkowo proste, należy umieścić je w dolnej części lodówki, pozostawiając ciasno zapakowane. Po przesypaniu mule mogą się otworzyć, dodatkowo uwalniając zawartą w nich wodę morską, która ma dodać potrawom wyjątkowy smak i zapach. To może teraz przepis:

PASEK    DLA 3 OSÓB                                  15 MINUT                                     15 MINUT                              ŁATWE

  • 1 kg świeżych muli
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 5 cm białej części pora
  • 1 cebula
  • 1 garść kopru
  • 3 liście laurowe
  • 300 ml wina białego wytrawnego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • Sól/ pieprz świeżo mielony
  • Pieczywo czosnkowe
  1. Mule płuczemy pod letnią wodą, nie moczymy ich w wodzie. Skrobiemy w razie konieczności. Mule które są otwarte, a po ostukaniu o blat nie zamkną się wyrzucamy. Podobnie mule pęknięte.
  2. Łodygi selera naciowego pokroić w cienkie plasterki, por przeciąć na pół następnie w grubsze plastry.
  3. Na rozgrzanej patelni lub w garnku zeszklić cebulę na maśle, dodać liść laurowy, seler i por. Całość dusić do miękkości ok 7-10 min pilnując aby nie przypaliło się
  4. Jeżeli dusiliśmy w garnku to całość przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy wino i doprowadzamy do wrzenia.
  5. Do wrzącego wywaru wrzucamy oczyszczone mule i przykrywamy pokrywką. Po ok 1 minucie wrzucamy koper posiekany i całość mieszamy. Dusimy pod przykryciem kolejne 4 minuty. W tym czasie możemy raz jeszcze przemieszać mule oraz kilka razy potrząsnąć garnkiem aby wszystkie miały możliwość się otworzyć.
  6. Zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę i mieszamy całość. Zamknięte mule wyrzucamy.
  7. Podajemy w wielkiej misie lub na porcje podzielone, z pieczywem czosnkowym posypane zielonym koperkiem
[BELGIAN MUSSELS] [ENGLISH VERSION]
  • 1 kg fresh mussels
  • 2 stalks celery
  • 5 cm white part of leek
  • 1 onion
  • 1 bunch dill
  • 3 bay leaves
  • 300ml dry white wine
  • 200 ml of cream 30%
  • Salt / pepper freshly ground
  • Garlic bread
  1. Mule rinse in lukewarm water, not Soak them in water. Scrape, if necessary. Mussels that are open, and when tapped on the counter does not close throw away. Similarly, cracked mud.
  2. celery stalks, cut into thin slices, leeks cut in half then in thicker slices.
  3. On hot frying pan or in a pot fry the onions in butter, add the bay leaf, celery and leek. The whole simmer until tender about 7-10 minutes making sure not to singe out
  4. If you are suffocating in a pot that whole season with salt and pepper, add the wine and bring to a boil.
  5. The boiling broth throw the cleaned mussels and cover with a lid. After about 1 minute, throw dill chopped and stirred. Cook covered for another 4 minutes. At this time we can once again stir the mussels and shake the pan a few times so that all have the opportunity to open.
  6. Remove from the fire, add the cream and mix together. Closed mussels throw away.
  7. Serve in a large bowl or divided portions, with garlic bread sprinkled with green dill

 

Print Friendly, PDF & Email