#obiad #kaczka #pieczeń #ziemniaki #puree #czerwonakapusta#kuchniapolska #dinner #duck #roast #potatoes #mashedpotatoes#redcabbage #Polishcuisine
To kolejna propozycja na obiad z kaczki kiedy wybierzemy opcję inną niż pieczenie w całości. W ten sposób możemy przygotować super aromatyczny rosół jako starter przed daniem głównym jakim będzie pieczona kaczka z puree ziemniaczanym i czerwoną kapustą. W zasadzie to taki „kubełek” nawet nie potrzebuje dodatków! Bardzo ciekawym sposób na podanie piersi z kaczki znalazłem u Pascala. Pierś odcinamy razem ze skrzydełkiem a następnie ucinamy 2 zagięcia skrzydełka pozostawiając jedną kość. Taki kawałek mięsa dzielimy na pół pozostawiając jeden kawałek z kością a jeden bez.
DLA 2 OSÓB 10 MINUT 80 MINUT ŁATWE
- 2 Nogi kaczki, 2 piersi kaczki
- Tłuszcz kaczy
- 1,5 łyżki masła
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 łyżka śmietany 30%
- Sól pieprz do smaku
- Pół główki czerwonej kapusty, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna owocu jałowca, łyżka octu, sól pieprz i cukier do smaku
- Ścinki ze skóry kaczki obsmażamy na patelni dla wytopienia tłuszczu
- Dodajemy 1 łyżkę masła i zaczynamy obsmażanie oprószonej solą i pieprzem kaczki. Pierw układamy skórą na dno. Smażymy ok 4 min. Z każdej strony na złoty kolor
- Obsmażoną kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez ok. 1h
- Ziemniaki po ugotowaniu gnieciemy widelcem lub praską, dodajemy pół łyżki masła i 1 łyżkę śmietany. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawiamy pieprzem.
- Kapustę drobno szatkujemy, gotujemy w garnku z małą ilością wody. Dodajemy przyprawy do smaku i gotujemy do miękkości.
[ROAST DUCK WITH MASHED POTATOES] [ENGLISH VERSION]
- 2 legs of duck, 2 breast of duck
- Duck fat
- 5 tablespoons butter
- 5 kg of potatoes
- 1 tablespoon of cream 30%
- Salt and pepper to taste
- Half a head of red cabbage, 2 bay leaves, allspice 3 seed, 2 seed juniper fruit, a tablespoon of vinegar, salt, pepper and sugar to taste
- cuttings from the skin duck fry in a pan for melting of fat
- Add 1 tablespoon butter and sprinkled start Frying duck with salt and pepper. First we put the skin on the bottom. Fry about 4 minutes. On each side until golden brown
- Fried duck put into a casserole dish and bake uncovered in oven preheated to 180 ° C for approx. 1 hour
- potatoes cooked with a fork or Prague crease, add half tablespoons butter and 1 tablespoon sour cream. Mix until smooth, season with pepper.
- of the cabbage finely chop, boil in a saucepan with a little water. Add spices to taste and cook until tender.