PIECZONA KACZKA Z PUREE ZIEMNIACZANYM/ Roast duck with mashed potatoes

‪#‎obiad‬ ‪#‎kaczka‬ ‪#‎pieczeń‬ ‪#‎ziemniaki‬ ‪#‎puree‬ ‪#‎czerwonakapusta‬‪#‎kuchniapolska‬ ‪#‎dinner‬ ‪#‎duck‬ ‪#‎roast‬ ‪#‎potatoes‬ ‪#‎mashedpotatoes‬‪#‎redcabbage‬ ‪#‎Polishcuisine‬

To kolejna propozycja na obiad z kaczki kiedy wybierzemy opcję inną niż pieczenie w całości. W ten sposób możemy przygotować super aromatyczny rosół jako starter przed daniem głównym jakim będzie pieczona kaczka z puree ziemniaczanym i czerwoną kapustą. W zasadzie to taki „kubełek” nawet nie potrzebuje dodatków! Bardzo ciekawym sposób na podanie piersi z kaczki znalazłem u Pascala. Pierś odcinamy razem ze skrzydełkiem a następnie ucinamy 2 zagięcia skrzydełka pozostawiając jedną kość. Taki kawałek mięsa dzielimy  na pół pozostawiając jeden kawałek z kością a jeden bez.

PASEK    DLA 2 OSÓB                                  10 MINUT                                     80 MINUT                              ŁATWE

  • 2 Nogi kaczki, 2 piersi kaczki
  • Tłuszcz kaczy
  • 1,5 łyżki masła
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • Sól pieprz do smaku
  • Pół główki czerwonej kapusty, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna owocu jałowca, łyżka octu, sól pieprz i cukier do smaku
  1. Ścinki ze skóry kaczki obsmażamy na patelni dla wytopienia tłuszczu
  2. Dodajemy 1 łyżkę masła i zaczynamy obsmażanie oprószonej solą i pieprzem kaczki. Pierw układamy skórą na dno. Smażymy ok 4 min. Z każdej strony na złoty kolor
  3. Obsmażoną kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez ok. 1h
  4. Ziemniaki po ugotowaniu gnieciemy widelcem lub praską, dodajemy pół łyżki masła i 1 łyżkę śmietany. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawiamy pieprzem.
  5. Kapustę drobno szatkujemy, gotujemy w garnku z małą ilością wody. Dodajemy przyprawy do smaku i gotujemy do miękkości.
[ROAST DUCK WITH MASHED POTATOES] [ENGLISH VERSION]
  • 2 legs of duck, 2 breast of duck
  • Duck fat
  • 5 tablespoons butter
  • 5 kg of potatoes
  • 1 tablespoon of cream 30%
  • Salt and pepper to taste
  • Half a head of red cabbage, 2 bay leaves, allspice 3 seed, 2 seed juniper fruit, a tablespoon of vinegar, salt, pepper and sugar to taste
  1. cuttings from the skin duck fry in a pan for melting of fat
  2. Add 1 tablespoon butter and sprinkled start Frying duck with salt and pepper. First we put the skin on the bottom. Fry about 4 minutes. On each side until golden brown
  3. Fried duck put into a casserole dish and bake uncovered in oven preheated to 180 ° C for approx. 1 hour
  4. potatoes cooked with a fork or Prague crease, add half tablespoons butter and 1 tablespoon sour cream. Mix until smooth, season with pepper.
  5. of the cabbage finely chop, boil in a saucepan with a little water. Add spices to taste and cook until tender.

 

Print Friendly, PDF & Email