#obiad #pierogi #jagody #śmietana #darkmuscovado #cukiertrzcinowy #zdrowie #zdrowyobiad #dinner #dumplings #berries #cream #sugarcane #health #healthylunch
Zdecydowanie smak dzieciństwa! Często wybieraliśmy się na jagody aczkolwiek zbierać nie bardzo lubiłem. Oczywiście nie jak to się miało do ich jedzenia. Ale co jak co zawsze się nazbierało tyle co by zrobić pierogi z jagodami. Teraz niestety trzeba się przyznać, że czasu już nie ma na zbieranie więc należy posiłkować się kupnymi. Żadna to różnica tylko czasem, żal wydać tyle pieniędzy wiedząc, że przy odrobinie dobrej zabawy i wypoczynku można mieć o wiele więcej za mniej! Ale pierogi są i to jakie! Pyszne oczywiście, tradycyjne bo jakby inaczej. Polecam wszystkim na gorące dni, robi się szybko a z pewnością każdy będzie zadowolony z takiego obiadu!
DLA 4 OSÓB 15 MINUT 10 MINUT ŁATWE
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody (gorącej ale nie wrzątku)
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- 500g jagód
- 1łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru pudru
- Mąkę wymieszać ze szczyptą soli
- W szklance wody rozpuścić masło i wlać do mąki, wymieszać łyżką
- Po połączeniu się wody z mąką ugniatać min. 5 min aby ciasto było gładkie w środku
- Jagody opłukać krótko, wysypać na papier i osuszyć, oprószyć mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem
- Ciasto wałkujemy cienko, nadziewamy łyżeczką jagód i sklejamy
- Gotujemy w wodzie z łyżeczką cukru- 1 min od wypłynięcia
- Podajemy ze śmietaną i posypane cukrem
[DUMPLINGS WITH BERRIES] [ENGLISH VERSION]
- 3 cups flour
- 1 cup hot water (not boiling )
- 1 tablespoon butter
- pinch of salt
- 500g blueberries
- 1 tablespoon potato flour
- 1 tablespoon powdered sugar
- Mix flour with a pinch of salt
- In a glass of water melt the butter and pour into the flour , stir with a spoon
- After connecting to the water with flour, knead 5 min to the dough was smooth in the middle
- briefly rinse berries , dry on paper, sprinkle with potato flour and powdered sugar
- of dough roll out thinly , fill with a teaspoon of berries
- Boil in water with a teaspoon sugar- 1 minute after comes out
- Serve with cream and sprinkled with sugar