#śniadanie #podpłomyk #śmietana #boczek #parówka #lubczyk #pieczarki#cebula #jalapeno #rukola #pecorino #ser #mozzarella #kawa #besos#magdagessler #Breakfast #flatbread #cream #bacon #sausage #lovage#mushrooms #onion #arugula #cheese #coffee
Przepis na coś banalnego? Podpłomyki! a jeżeli nie ma to być banalne to podpłomyki z dodatkami wedle uznania! Lubisz na słodko proszę bardzo, ja wolę wytrawne, za każdym razem wychodzą inne. Zazwyczaj jako bazę daję śmietanę ale dlaczego nie sos pomidorowy? sos kremowy gorgonzolla? to już nie brzmi banalnie prawda? Prostota jest tu czymś oczywistym a kreatywność pozwala na wykazanie się przed gośćmi lub nawet samym sobą. Zachęcam do przygotowania tych klasycznych jak i tych wymyślnych są tego warte!
DLA 2 OSÓB 5 MINUT 8 MINUT ŁATWE
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
- szczypta soli
- łyżka śmietany
- dodatki według uznania: cebula, pieczarka, bekon, parówka, jalapeno, ser żółty
- Mieszamy wszystkie składniki na ciasto, po czym wygniatamy kulkę przez 5 min. Ciasto ma być jednolite oraz w miarę plastyczne (miękkie)
- Dzielimy na 4 porcje, na papierze do pieczenia wałkujemy na bardzo cienką warstwę (im cieniej rozwałkujemy, tym większe bąble powstaną w brzegach)
- Smarujemy śmietaną i nakładamy składniki, całość posypujemy serem
- wstawiamy do piekarnika nagrzanego na max °C pieczemy 5 min (do przesuszenia i zarumienienia od spodu podpłomyka)
[PODPŁOMYKI Z BOCZKIEM, PARÓWKĄ I JALAPENO/ flatbreads with bacon, sausage and jalapeno]
Dzięki za przydatny i dobrze przygotowany artykuł.