#obiad #ryba #dorsz #polędwicazdorsza #parmezan #panierka #pomidory #rukola #winegret #rukiew #wodna #zdrowie #zdrowe #jedzenie #dinner #fish #cod #filletofcod #parmesan #breadcrumbs #tomatoes #arugula #vinaigrette #watercress #health #healthyfood #Oleofarm #olejzorzechowwloskich
Zdrowo, smacznie i szybko? To powiem więcej- bardzo zdrowo, bardzo smacznie i bardzo szybko przygotujesz to danie dla siebie i rodziny. Polędwica z dorsza w panierce z parmezanem z dodatkiem zapieczonych pomidorów i rukwi wodnej stanowi już samo w sobie poważne, zdrowe danie. Na uwagę zasługuje pyszna sałatka z rukoli, wymieszanej w orzechowym winegret. Smak nie do opisania! Nie przepadam za powtarzaniem dania w kolejnych dniach- ta sałatka to zmieniła. Dla wszystkich zapracowanych osób polecam przygotowanie zarówno polędwicy z dorsza jak i samej sałatki z rukoli z orzechowym winegret!
Zapraszam do zapoznania się z bogatą ofertą olejów OLEOFARM, oraz do zapoznania się z wybranym przeze mnie olejem z orzechów włoskich.
DLA 2 OSÓB 15 MINUT 20 MINUT ŁATWE
- POLĘDWICA Z DORSZA W PANIERCE:
- 500g polędwicy z dorsza
- Sól, pieprz świeżo mielony
- 2 pomidory obrane ze skóry
- 2/3 szklanki bułki tartej
- 1/3 tartego parmezanu
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Garść liści rukwi wodnej
- ORZECHOWY WINEGRET:
- 1 opakowanie rukoli
- 2 łyżki białego octu winnego
- 4 łyżki oleju z orzechów włoskich OLEOFARM
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- Polędwicę z dorsza przyprawić solą i pieprzem świeżo mielonym
- Wymieszać oliwę z roztopionym masłem, posmarować rybę dokładnie z każdej strony
- W naczyniu wymieszać bułkę tartą z parmezanem, obtoczyć w mieszance polędwice z dorsza
- W rozgrzanym piekarniku do 240° C piec rybę na blasze posmarowanej oliwą przez ok 20 min.
- Pomidory drążymy, kroimy w kostkę i układamy na pieczonej polędwicy, posypujemy wiórkami parmezanu lub mozzarellą. Wkładamy do piekarnika na kolejne 5 min. Gdyby ryba słabo nabierała złotego koloru w tym momencie można podkręcić piekarnik do max. Temperatury i piec do momentu aż będzie złota panierka
- W pojemniku z zamknięciem mieszamy oliwę z octem i musztardą do połączenia się składników
- Umytą rukolę przelewamy orzechowym winegret, mieszamy dodając pokrojonego w kostkę pomidora i plasterki parmezanu
- Podajemy z polędwicą z dorsza udekorowaną garścią rukwi wodnej
[COD LOIN TOPPED WITH PARMESAN CHEESE, TOMATO AND WATERCRESS. ARGULA WITH WALNUT VINAIGRETTE, TOMATO AND PARMESAN] [ENGLISH VERSION]
- COD LOIN:
- 500 g cod loin
- Salt and freshly ground pepper
- 2 tomatoes, peeled
- 2/3 cup bread crumbs
- 1/3 of the grated Parmesan cheese
- 2 tablespoons melted butter
- 1 tablespoon olive oil
- A handful of watercress leaves
- WALNUT VINAIGRETTE:
- 1 package arugula
- 2 tablespoons white wine vinegar
- 4 tablespoons walnut oil, OLEOFARM
- 1 teaspoon Dijon mustard
- season with salt and freshly ground pepper our cod loin
- Mix olive oil with melted butter, spread the fish from all sides
- In a bowl, mix the breadcrumbs with Parmesan cheese, coat in a mixture of cod fillets
- In a preheated oven to 240 ° C bake the fish on a baking plate greased with olive oil for about 20 minutes.
- Tomatoes without seeds, cut into cubes and put on a roast cod loin, sprinkle with grated parmesan or mozzarella. We put in the oven for another 5 minutes. If the fish don’t have golden color at this point you can turn up the oven to max temperature and bake until it is golden breadcrumbs
- In the jar mix walnut oil with vinegar and mustard to connect components
- Washed arugula pour walnut vinaigrette, mix by adding chopped tomato and slices of parmesan cheese
- Serve with cod loin, decorated with a handful of watercress
PRZEPIS BIERZE UDZIAŁ W AKCJI KULINARNEJ: