POLĘDWICA Z DORSZA W PANIERCE Z PARMEZANEM, POMIDORAMI I RUKWIĄ WODNĄ. RUKOLA Z WINEGRET ORZECHOWYM, POMIDORAMI I PARMEZAEM/Cod loin topped with parmesan cheese, tomato and watercress. Argula with walnut vinaigrette, tomato and parmesan

‪#‎obiad‬ ‪#‎ryba‬ ‪#‎dorsz‬ ‪#‎polędwicazdorsza‬ ‪#‎parmezan‬ ‪#‎panierka‬ ‪#‎pomidory ‬‪#‎rukola‬ ‪#‎winegret‬ ‪#‎rukiew‬ ‪#‎wodna‬ ‪#‎zdrowie‬ ‪#‎zdrowe‬ ‪#‎jedzenie‬ ‪#‎dinner‬ ‪#‎fish‬ ‪#‎cod‬ ‪#‎filletofcod‬ ‪#‎parmesan‬ ‪#‎breadcrumbs‬ ‪#‎tomatoes‬ ‪#‎arugula‬ ‪#‎vinaigrette‬ ‪#‎watercress‬ ‪#‎health‬ ‪#‎healthyfood‬ #Oleofarm #olejzorzechowwloskich

Zdrowo, smacznie i szybko? To powiem więcej- bardzo zdrowo, bardzo smacznie i bardzo szybko przygotujesz to danie dla siebie i rodziny. Polędwica z dorsza w panierce z parmezanem z dodatkiem zapieczonych pomidorów i rukwi wodnej stanowi już samo w sobie poważne, zdrowe danie. Na uwagę zasługuje pyszna sałatka z rukoli, wymieszanej w orzechowym winegret. Smak nie do opisania! Nie przepadam za powtarzaniem dania w kolejnych dniach- ta sałatka to zmieniła. Dla wszystkich zapracowanych osób polecam przygotowanie zarówno polędwicy z dorsza jak i samej sałatki z rukoli z orzechowym winegret!

Zapraszam do zapoznania się z bogatą ofertą olejów OLEOFARM, oraz do zapoznania się z wybranym przeze mnie olejem z orzechów włoskich.

PASEK    DLA 2 OSÓB                                  15 MINUT                                     20 MINUT                          ŁATWE

  • POLĘDWICA Z DORSZA W PANIERCE:
  • 500g polędwicy z dorsza
  • Sól, pieprz świeżo mielony
  • 2 pomidory obrane ze skóry
  • 2/3 szklanki bułki tartej
  • 1/3 tartego parmezanu
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Garść liści rukwi wodnej
  1. Polędwicę z dorsza przyprawić solą i pieprzem świeżo mielonym
  2. Wymieszać oliwę z roztopionym masłem, posmarować rybę dokładnie z każdej strony
  3. W naczyniu wymieszać bułkę tartą z parmezanem, obtoczyć w mieszance polędwice z dorsza
  4. W rozgrzanym piekarniku do 240° C piec rybę na blasze posmarowanej oliwą przez ok 20 min.
  5. Pomidory drążymy, kroimy w kostkę i układamy na pieczonej polędwicy, posypujemy wiórkami parmezanu lub mozzarellą. Wkładamy do piekarnika na kolejne 5 min. Gdyby ryba słabo nabierała złotego koloru w tym momencie można podkręcić piekarnik do max. Temperatury i piec do momentu aż będzie złota panierka
  6. W pojemniku z zamknięciem mieszamy oliwę z octem i musztardą do połączenia się składników
  7. Umytą rukolę przelewamy orzechowym winegret, mieszamy dodając pokrojonego w kostkę pomidora i plasterki parmezanu
  8. Podajemy z polędwicą z dorsza udekorowaną garścią rukwi wodnej
[COD LOIN TOPPED WITH PARMESAN CHEESE, TOMATO AND WATERCRESS. ARGULA WITH WALNUT VINAIGRETTE, TOMATO AND PARMESAN] [ENGLISH VERSION]
  • COD LOIN:
  • 500 g cod loin
  • Salt and freshly ground pepper
  • 2 tomatoes, peeled
  • 2/3 cup bread crumbs
  • 1/3 of the grated Parmesan cheese
  • 2 tablespoons melted butter
  • 1 tablespoon olive oil
  • A handful of watercress leaves
  • WALNUT VINAIGRETTE:
  • 1 package arugula
  • 2 tablespoons white wine vinegar
  • 4 tablespoons walnut oil, OLEOFARM
  • 1 teaspoon Dijon mustard
  1. season with salt and freshly ground pepper our cod loin
  2. Mix olive oil with melted butter, spread the fish from all sides
  3. In a bowl, mix the breadcrumbs with Parmesan cheese, coat in a mixture of cod fillets
  4. In a preheated oven to 240 ° C bake the fish on a baking plate greased with olive oil for about 20 minutes.
  5. Tomatoes without seeds, cut into cubes and put on a roast cod loin, sprinkle with grated parmesan or mozzarella. We put in the oven for another 5 minutes. If the fish don’t have golden color at this point you can turn up the oven to max temperature and bake until it is golden breadcrumbs
  6. In the jar mix walnut oil with vinegar and mustard to connect components
  7. Washed arugula pour walnut vinaigrette, mix by adding chopped tomato and slices of parmesan cheese
  8. Serve with cod loin, decorated with a handful of watercress

PRZEPIS BIERZE UDZIAŁ W AKCJI KULINARNEJ:

Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

Print Friendly, PDF & Email