#obiad #rosół #kaczka #marchewka #pietruszk #seler #cebula #makaron#liśćlaurowy #zieleangielskie #lubczyk #polskakuchnia #dinner #broth#carrot #parsley #celery #onion #pasta #bayleaf #allspice #lovage#Polishcuisine
Uwielbiam klimat niedzielnego południa. Chłód za oknem a słońce próbuje nieco podnieść temperaturę. W tle unoszący się zapach gotującego rosołu! Najlepiej kiedy jest to rosół na bazie kaczki. Jego aromat jest tak intensywny jak smak oraz kolor po podaniu. Kiedyś sporo czasu spędzałem na wsi gdzie rosół był co niedziela obowiązkiem niemal jak amen w pacierzu. Dostałem kaczkę w prezencie- wiejska super smaczna bez konserwantów więc od razu pomysł na nią był. Rosół to jedno z dań które przygotowałem i które chciałbym zaproponować na zbliżające się chłodne dni.
DLA 5 OSÓB 10 MINUT 150 MINUT ŁATWE
- Korpus kaczki, skrzydełka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 0,5 selera
- 2 cebule
- 3 liście laurowe/ 3 ziarenka ziela angielskiego
- Garść lubczyku
- Sól/ pieprz świeżo mielony
- Korpus gotujemy w garnku ok 3-4 l na bardzo małym ogniu z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
- 1 cebulę kroimy na pół i opalamy na ogniu na czarno. Dodajemy do garnka.
- Po ok. godzinie dodajemy seler, pietruszkę oraz lubczyk. Solimy i pieprzymy. Wrzucamy drugą cebulę opalona na ogniu
- Wywar gotujemy kolejną godzinę na małym ogniu pod przykryciem. Im mniejszy ogień a dłuższy czas gotowania tym bardziej klarowny wyjdzie rosół.
- Po 2 godzinach od rozpoczęcia gotowania wrzucamy marchewkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, gotujemy 0,5 h aby marchewka nieco zmiękła.
- Podajemy z makaronem. Jeżeli rosół jest zbyt tłusty to po ostygnięciu wstawiamy do lodówki, tłuszcz zbieramy łyżką i podgrzewamy przed podaniem.
[BROTH WITH DUCK] [ENGLISH VERSION]
- Carcasses of wild ducks, duck wing tips
- 2 carrots
- 1 parsley
- 5 celery
- 2 onions
- 3 bay leaves / 3 grains of allspice
- A handful of lovage
- Salt / pepper freshly ground
- Carcasses of wild ducks boil in a pot of about 3-4l over very low heat with the addition of bay leaf and allspice.
- 1 onion, cut in half and sear on fire on black. Add to pot.
- After An hour, add celery, parsley and lovage. We add salt and pepper. Put another onion seared on fire.
- Broth cook for another hour over low heat, covered. The smaller fire and the longer the cooking time will come all the more clear broth.
- After 2 hours from the start of cooking throw carrots, season with salt and pepper to taste, cook for 0.5 h to carrot slightly softened.
- Serve with pasta. If the soup is too fat it has cooled down put in the fridge, we collect fat spoon and warm up before serving.