TAJSKA ZUPA TOM KHA/ Thai soup Tom Kha

#obiad #mlekokokosowe #trawacytrynowa #tajskakuchnia #zupa #tomkha #warzywa #sambaloelek #grzybymoon #Thaicuisine #soup #dinner #vegetables #moonmushrooms #lemongrass #coconutmilk

Nic tak jak zupa TOM KHA mnie nie zaskoczyło na tyle żebym się przyznał w jakim błędzie żyłem! To jest moje objawienie, pełen obaw zgodziłem się na propozycję Krzyśka z Colorfood, z uwagi na niepewność wobec smaku mleka kokosowego w daniu obiadowym. Nigdy tak się nie pomyliłem jak w przypadku tej zupy. Była GENIALNA! Była tak różna w swoich smakach jak składniki które zostały do niej użyte. Bardzo często powracam do tej propozycji serwując ją dla swoich gości, ponieważ u wielu daje takie samo zaskoczenie jak moje- oczywiście pozytywne. Zachęcam do zrobienia tej zupki i podzielenie się swoimi odczuciami! Świeżą trawę cytrynową możemy dostać w sklepach sieci SELGROS lub MAKRO.

PASEK    DLA 5 OSÓB                                  10 MINUT                                     20 MINUT                                ŁATWE

  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
  • wywar z obierek warzyw! około 1 litra : obierki z marchewki, pietruszki, selera + 1 cebula dymka, por, kawałek liścia trawy cytrynowej
  • warzywa pokrojone w paseczki: 0,5 pietruszki, 1 marchewka, kawałek selera
  • 4 średnie pieczarki
  • 0,5 łyżeczki sambal oelek
  • pół opakowania tom kha pasta
  • garść grzybków moon
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  1. w garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek lub olej kokosowy
  2. wrzucamy i dusimy chwilę posiekaną/ pokrojoną w drobne plasterki łodygę trawy cytrynowej
  3. dodajemy pokrojone w paseczki warzywa: seler, marchew, pietruszkę mieszamy aby się nam nie przypaliło
  4. wrzucamy pokrojoną w cienkie plasterki pierś z kurczaka i dalej mieszamy
  5. jeżeli warzywa zaczynają się przyalać to dodajemy puszkę mleka kokosowego i mieszamy ze wszystkimi już dodanymi składnikami
  6. na końcu dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki, pół opakowania pasty tom kha i pół łyżeczki sambal oelek (mielone ostre papryczeki chilli)
  7. po ugotowaniu się wywaru z obierek warzyw (ok. 15 min) wlewamy chochelką do przygotowywanej zupy z mleka kokosowego. Mieszamy i dodajemy kolejne porcje wywaru
  8. na koniec lekko solimy w razie potrzeby możemy także dodać pieprzu świeżo mielonego
  9. całość na talerzu posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem.
[THAI SOUP TOM KHA] [ENGLISH VERSION]
  • 1 can coconut milk
  • 1 chicken breast
  • 1 stalk lemongrass
  • a handful of mushrooms moon
  • half a package of tom kha paste
  • 5 teaspoon sambal oelek
  • 4 medium champignons
  • vegetables cut into strips 0.5 parsley, 1 carrot, a piece of celery
  • decoction of vegetable peels! about 1 liter: peelings from carrots, parsley, celery + 1 spring onion, leek, slice of lemongrass
  • tablespoon olive oil or coconut oil
  1. in a pot with a thick bottom Warm up the olive oil or coconut oil
  2. We toss and cook briefly chopped / diced into small slices stalk of lemongrass
  3. add sliced ​​into strips vegetables: celery, carrots, parsley mix that we did not singe
  4. toss thinly sliced ​​chicken breast and continue stir
  5. if the vegetables start to stick, add a can of coconut milk and mix with all the added ingredients already
  6. at the end add the mushrooms, cut into quarters, half a package of tom kha paste and half a teaspoon sambal oelek
  7. after cooking broth with vegetable peelings (approx. 15 minutes), pour into the prepared soup ladle of coconut milk. Mix and add more servings brew
  8. at the end lightly with salt if necessary we can also add freshly ground pepper
  9. the whole on a plate sprinkle with finely chopped chives.

 

Print Friendly, PDF & Email