#obiad #mlekokokosowe #trawacytrynowa #tajskakuchnia #zupa #tomkha #warzywa #sambaloelek #grzybymoon #Thaicuisine #soup #dinner #vegetables #moonmushrooms #lemongrass #coconutmilk
Nic tak jak zupa TOM KHA mnie nie zaskoczyło na tyle żebym się przyznał w jakim błędzie żyłem! To jest moje objawienie, pełen obaw zgodziłem się na propozycję Krzyśka z Colorfood, z uwagi na niepewność wobec smaku mleka kokosowego w daniu obiadowym. Nigdy tak się nie pomyliłem jak w przypadku tej zupy. Była GENIALNA! Była tak różna w swoich smakach jak składniki które zostały do niej użyte. Bardzo często powracam do tej propozycji serwując ją dla swoich gości, ponieważ u wielu daje takie samo zaskoczenie jak moje- oczywiście pozytywne. Zachęcam do zrobienia tej zupki i podzielenie się swoimi odczuciami! Świeżą trawę cytrynową możemy dostać w sklepach sieci SELGROS lub MAKRO.
DLA 5 OSÓB 10 MINUT 20 MINUT ŁATWE
- łyżka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
- wywar z obierek warzyw! około 1 litra : obierki z marchewki, pietruszki, selera + 1 cebula dymka, por, kawałek liścia trawy cytrynowej
- warzywa pokrojone w paseczki: 0,5 pietruszki, 1 marchewka, kawałek selera
- 4 średnie pieczarki
- 0,5 łyżeczki sambal oelek
- pół opakowania tom kha pasta
- garść grzybków moon
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 1 pierś z kurczaka
- 1 puszka mleka kokosowego
- w garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek lub olej kokosowy
- wrzucamy i dusimy chwilę posiekaną/ pokrojoną w drobne plasterki łodygę trawy cytrynowej
- dodajemy pokrojone w paseczki warzywa: seler, marchew, pietruszkę mieszamy aby się nam nie przypaliło
- wrzucamy pokrojoną w cienkie plasterki pierś z kurczaka i dalej mieszamy
- jeżeli warzywa zaczynają się przyalać to dodajemy puszkę mleka kokosowego i mieszamy ze wszystkimi już dodanymi składnikami
- na końcu dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki, pół opakowania pasty tom kha i pół łyżeczki sambal oelek (mielone ostre papryczeki chilli)
- po ugotowaniu się wywaru z obierek warzyw (ok. 15 min) wlewamy chochelką do przygotowywanej zupy z mleka kokosowego. Mieszamy i dodajemy kolejne porcje wywaru
- na koniec lekko solimy w razie potrzeby możemy także dodać pieprzu świeżo mielonego
- całość na talerzu posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem.
[THAI SOUP TOM KHA] [ENGLISH VERSION]
- 1 can coconut milk
- 1 chicken breast
- 1 stalk lemongrass
- a handful of mushrooms moon
- half a package of tom kha paste
- 5 teaspoon sambal oelek
- 4 medium champignons
- vegetables cut into strips 0.5 parsley, 1 carrot, a piece of celery
- decoction of vegetable peels! about 1 liter: peelings from carrots, parsley, celery + 1 spring onion, leek, slice of lemongrass
- tablespoon olive oil or coconut oil
- in a pot with a thick bottom Warm up the olive oil or coconut oil
- We toss and cook briefly chopped / diced into small slices stalk of lemongrass
- add sliced into strips vegetables: celery, carrots, parsley mix that we did not singe
- toss thinly sliced chicken breast and continue stir
- if the vegetables start to stick, add a can of coconut milk and mix with all the added ingredients already
- at the end add the mushrooms, cut into quarters, half a package of tom kha paste and half a teaspoon sambal oelek
- after cooking broth with vegetable peelings (approx. 15 minutes), pour into the prepared soup ladle of coconut milk. Mix and add more servings brew
- at the end lightly with salt if necessary we can also add freshly ground pepper
- the whole on a plate sprinkle with finely chopped chives.
Saved as a favorite, I really like your blog!